Schab z piekarnik z marchewką

To danie mnie samego zaskoczyło. Miałem dwa kotlety przygotowane na dwa tradycyjne schabowe, ale że Ninka dzisiaj miała występ noworoczny w szkole, to jakoś się wszystko przeciągnęło i w sumie zdążyłem z nią iść tylko na ciastko i na chwilę do sklepu.

Wygrała w sumie ze mną zakład, że zje całe ciastko (ciut oszukaliśmy zasady, więc ja też moją nagrodę, rysunek misia Padingtona, też wygrałem). W ramach zakładu mogła sobie wybrać gazetkę 🙂

Poza tym pochwaliła się, że pięknie zjadła dzisiaj obiad w szkole. Co było na obiad?

Nie domyślicie się… schabowy. Do tego ziemniaki, a na pierwsze jej ulubiona pomidorowa (szkolna jest najlepsza;) i tylko zasmażana marchewka była łeeee. Więc mi ten schab w domu się ostał. No i podjąłem akcję mocno improwizowaną. Ja w sumie dzisiaj też zjadłem coś na szybko, więc nie bardzo miałem ochotę robić te klasyczne kotlety schabowe. Poza tym późno wróciłem i niespecjalnie mi się chciało.

Przygotowałem więc danie w 5 minut. Przygotowania pięć minut. W sumie schab spędził jeszcze prawie godzinę w piekarniku, ale to się nie liczy… Schab dość dziwny, bo nie tak normalnie upieczony (taki jak Ninka lubi na zimno, pokrojony w cienkie plastry do pieczywa), tylko upieczone kotlety.

W zasadzie pomyślałem, żeby miały jakiś smak i nie były zbyt suche dodałem marchewkę, miód i łyżkę oliwy. No i w sumie bardzo pozytywnie takie połączenie (jeszcze z dodatkiem czosnku i pieprzu w różnym kolorze) mnie zaskoczyło. Wyszły dość soczyste, oczywiście jak na schab. Do tego nie tak tłuste i kaloryczne jak klasyczne w panierce. Dlatego z czystym sumieniem mogę je polecić.

Metryczka:

Czas przygotowania: 5 minut

Czas pieczenia: 55 minut

Temperatura pieczenia: 180 stopni Celsjusza

Dla ilu osób: dla 2 osób

Ile ma kalorii: jeśli planujesz intensywny trening, wystarczająco, żeby go przeżyć

Składniki na schab z piekarnika inaczej:

  • 2 kotlety schabowe bez kości (takie 2 cm grubości)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • czarny mielony pieprz
  • kolorowy pieprz w ziarnach
  • sól
  • łyżka oliwy z oliwek

Przepis na przyzwoite żarcie:

Kotlety schabowe umyłem i osuszyłem ręcznikiem papierowym. Położyłem na kawałku folii aluminiowej (widać na zdjęciu) i przyprawiłem z jednej i drugiej strony niewielką ilością soli i czarnego mielonego pieprzu.

Marchewkę pokroiłem na niegrube talarki i położyłem na kotletach. Ząbek czosnku pokroiłem na 6 części i położyłem na marchewce (po 3 kawałki na każdego kotleta). Kotlety z góry i równomiernie polałem miodem.

Kolorowy pieprz pokruszyłem w rękach i posypałem nim kotlety. Wszystko polałem oliwę z oliwek.

Wstawiłem do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piekłem około godziny (tak z 55 minut). Po tym czasie kotlety schabowe pieczone z marchewką są gotowe. Pływają w oliwie, ale warto je osuszyć od spodu. Wtedy wydają się dość dietetyczne 😉

Ja zjadłem z kawałkiem bułki, ale równie dobrze pasują do tradycyjnego obiadu z ziemniakami i jakąś surówką. Smacznego!

PS

a jak nie lubicie takiej pieczonej marchewki, to możecie się jej pozbyć i podać schab oczywiście bez 🙂

baner_eboka

schab-z-piekarnika-marchewka-i-miod

przygotowanie-schabu-z-piekarnika

schab-z-piekarnika-w-marchewce

schabowy-z-piekarnika

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273