Przyznaję, że się ostatnio obijałem. Kuchennie oczywiście. Są tego trzy powody. Pierwszy, chciałem trochę „zrzucić”. Więc byłem na diecie śledziowej 😉 Drugi miałem trochę pracy i w sumie nie było nawet kiedy gotować (wiem, to karygodne). Trzeci, przygotowywałem coś, co mam nadzieje będę mógł zaprezentować Wam mniej więcej za tydzień. Ale ciiiiiiiii. Nie mogę jeszcze napisać co.
No ale dieta skończyła się razem ze śledziami więc wracam do życia. Wczoraj dostałem za to solidny łomot w turnieju Fifa, no i oczywiście była pizza. Więc dzisiaj prymitywnie wyjątkowo, ale też wybitnie zdrowo (tak mi się przynajmniej wydaje). Obiecuje jednak, że najpóźniej jutro rano albo może jeszcze dzisiaj wieczorem, uda mi się dodać co najmniej dwa „gościnne” przepisy. Skąd „gościnne”? Prozaicznie, nie będą to przepisy na dania, które ja przygotowałem, ale będę konsumował. No i dostałem obietnicę, na przepisy z prawami do opublikowania 🙂
Będą to raczej „ciężkie” dania, więc warto przygotować żołądek tym co poniżej. Koktajle uwielbiam. W czasie wiosny i lata, kiedy dostępne są najwspanialsze polskie owoce (truskawki, maliny, jeżyny, jagody) robię koktajle seryjnie. Jednak w czasie później jesieni czy zimy, to trudniejsze. Chociaż czasami przychodzi ochota. Tak jak dzisiaj.
Banany to standard, ale do tego owoc kaki. Czemu nie? Po wpisaniu w google „owoc kaki” dostaniecie pierwszy link „owoc kaki czyli persemony… pomidor o smaku śliwki”. He? Ani jak pomidor nie wygląda, dla mnie też nie smakuje jak śliwka. Mi bardziej przypomina dojrzałe mango. Chociaż może ma też ze śliwki. Warto spróbować, jest słodki i z bananem się nieźle komponuje, chociaż wiadomo, to smak banana w koktajlu jest dominujący.
Jeszcze jedno, został rozstrzygnięty konkurs na 333 fana na fejsie. Już się zastanawiam jaka będzie nagroda w kolejnym? Co myślicie o takiej? Dajcie znać na fejsie.
Metryczka:
Czas przygotowania: 3 minuty
Dla ilu osób: dla 1 osoby
Ile to ma kalorii: ma cukier, ale jest na pewno zdrowe, nie ma co się kaloriami jakimiś przejmować
Składniki na przepyszny zdrowy koktajl z kaki i bananów:
- 1 duży banan
- 1 owoc kaki (czyli coś takiego)
- szklanka kefiru
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Przepis (przepis, to trochę za dużo napisane):
Będzie szybko. Więc skupcie uwagę. Obrałem banana i owoc kaki. Pokroiłem owoce na drobne kawałki i wrzuciłem do wysokiej szklanki. Posypałem łyżeczką cukru i zalałem kefirem. Następnie przez 30 sekund miksowałem blenderem na gładki lekko gęsty koktajl. Smacznego!
Tak to już koniec, koktajl wypity. Hej stop. No zatrzymaj się. Niżej mogą być już tylko komentarze 😉
Zobacz podobne przepisy:
- Koktajl bananowy z figami
- Koktajl bananowy z liczi
- Koktajl bananowo figowy bez cukru
- Sałatka owocowa z liczi i kaki
- Koktajl truskawkowy
- Najprostsza pavlova
- Grejpfrut z miodem [dla Jacka]