Dzisiaj święto Niepodległości i święto Marcina. Nieskromnie dodam – moje święto. Dlatego zmajstrowaliśmy z Ninką nową formę zasłodzenia. Babeczki z 3 rodzajami czekolady i do tego bananem.
Co prawda ja dzisiaj sprawiłem też sobie rogala świętomarcińskiego (takiego typowo poznańskiego). Pycha. Ale jak święto, to święto. Nie ma co się ograniczać.
Babeczki są zupełnie inne niż te sprzed kilku dni (muffinki mocno czekoladowe bez mleka). Są wyjątkowo tłuściutkie, takie mokrawe w środku, z bardzo intensywnym czekoladowym smakiem. Do tego wyglądają jak wulkany, które eksplodowały płynną czekoladą. Mega kaloryczne. Polecam.
Metryczka:
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 27 minut
Temperatura pieczenia: 200 stopni Celsjusza
Dla ilu osób: tak na 10 babeczek
Ile ma kalorii: dwie wywrotki kalorii
Składniki na muffinki z czekoladą białą, mleczną i gorzką:
- 5 łyżek mąki pszennej
- 200 ml śmietany (gęstej, 18%)
- 100 ml mleka zagęszczonego (niesłodzonego light)
- pół tabliczki czekolady mlecznej
- pół tabliczki czekolady białej
- pół tabliczki czekolady gorzkiej
- 4 łyżki cukru
- 1 czubata łyżka masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajo kurze
- pół banana
Przepis na babeczki z czekoladą i bananem:
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę wymieszałem w jednej misce. W drugiej wymieszałem śmietanę, mleko, jajo i rozpuszczone masło. Połączyłem zawartość obu misek i dokładnie wymieszałem.
Pół banana pokroiłem na bardzo drobne kawałki, to samo zrobiłem z wszystkimi rodzajami czekolady. Dodałem do ciasta i wymieszałem. Wstawiłem do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. Piekłem dokładnie 27 minut. Mokre, bardzo tłuściutkie babeczki czekoladowe gotowe. Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Muffinki mocno czekoladowe bez mleka
- Babeczki cytrynowe z Nutellą
- Proste ciasto czekoladowe (z Nutellą)
- Muffinki czekoladowe
- Muffinki cytrynowe
- Muffinki (i plaskatki) czekoladowe jajko niespodzianka
- Ciastka do kawy z migdałami i czekoladą
- Muffiny bananowe