Dip czosnkowy

Długo mnie nie było, bo byłem gdzie indziej. Gdzie? Na facebooku oczywiście 🙂 Widzieliście pewnie na fan page. Bywałem na delegacjach i czasem nawet jadłem coś dobrego. Na pewno nie miałem czasu na gotowanie, no i nie gotowałem.

W weekend byli u nas goście, a że Ninka lubi jedynie kurczaka, to było w miarę standardowo. Ale dla gości do tego jej ulubionego kurczaka w panierce przygotowałem jakieś urozmaicenie. Wygląda oczywiście kompletnie źle, ale smakuje wybornie. Sosik. W zasadzie to dip. Z czosnku. Więc po prostu dip czosnkowy.

Zdecydowanie postuluję, żeby nie przejmować się jego wyglądem na moich zdjęciach, tylko spróbować. Jest kompletnie prymitywny i prosty, a wybitnie prosty. Przypomina, nie, nie przypomina, jest znacznie lepszy, niż jakikolwiek dip czosnkowy ze Sfinksa. Polecam 🙂

Metryczka:

Czas przygotowania: 6 minut

Dla ilu osób: na 4 porcje

Ile ma kalorii: w czosnek kalorii

Składniki na czosnkowy sosik:

  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • słodka mielona czerwona papryka
  • suszona bazylia

Przepis na dip z czosnku:

Czosnek rozgniotłem i pokroiłem bardzo drobno. Do miseczki wlałem śmietanę i dodałem wszystkie składniki oraz czosnek. Bardzo dokładnie wymieszałem, żeby smaki się przejadły. Dip czosnkowy gotowy. Smacznego! Najlepszy do mięsa, np. stripsów z indyka.

baner_eboka

 dip_czosnkowy

dip_z_czosnku

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze