Makaron z włoskim sosem pomidorowym

Dzisiaj bardzo szybki, wegetariański wpis. Szybki, bo się zorientowałem, że jeszcze tego nie było. A to przecież klasyka. Tak mi się przynajmniej wydaje. Taki mega prosty, bezmięsny. Praktycznie same pomidory i bazylia.

Z nutą parmezanu, czosnku i czarnego pieprzu. Lekko słodkawy, jak prawdziwe włoskie pomidory.

No i szybki, bo bym zapomniał, bo nie mam czasu 😉 Więc bez gadania i do roboty. Polecam!

Metryczka:

Czas przygotowania: 25 minut

Dla ilu osób: dla jednej (duża porcja lub dwóch), ale zawsze możesz zrobić więcej sosu

Ile ma kalorii: nie pytaj, jedz

Składniki na makaron z sosem pomidorowym z bazylią:

  • 350 ml rozdrobnionych pomidorów (włoskie, solo, bez dodatków, kupne, w butelce 700 ml, czyli potrzeba pół butelki)
  • kawałek parmezanu (taki 1 cm na 4 cm, nieduży, może być grana padano)
  • 3 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 świeżych liści bazylii
  • 2 łyżeczki cukru
  • oliwa z oliwek
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • słodka suszona czerwona papryka
  • sól
  • makaron (ja wybrałem pipe rigate, czyli włoskie muszelki)

Przepis na włoskie wegetariańskie muszelki:

Szalotki pokroiłem w cienkie talarki. Na głębokiej patelni rozgrzałem oliwę i podsmażyłem szalotki, dodając 1 łyżeczkę cukru. Szalotki powinny się zeszklić. Wtedy dodałem rozdrobnione pomidory i wymieszałem. Dodałem też łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru, pół łyżeczki suszonej słodkiej papryki i obficie popieprzyłem (świeżo mielonym, czarnym oczywiście). Wymieszałem.

Czosnek rozgniotłem i pokroiłem na wąskie plasterki. Dodałem do sosu i wymieszałem. Zmniejszyłem „ogień” pod patelnią (u mnie na indukcji z 6 na 4 w skali 1 – 10) i co jakiś czas mieszając smażyłem, do momentu kiedy sos ładnie zgęstniał (widać na zdjęciu, mam nadzieję).

W czasie kiedy sos odparowywał, ugotowałem pipe rigate, czyli włoski makaron, takie muszelki. Odcedziłem i przelałem zimną wodą.

Parmezan pokroiłem w wąskie piórka i dodałem do sosu (widać na zdjęciu), wymieszałem i chwilę smażyłem. Dodałem makaron, jeszcze raz wymieszałem dokładnie, dodałem jeszcze trochę świeżo mielonego pieprzu i ściągnąłem patelnie z „ognia”.

Bazylię pokroiłem w paski i dodałem do patelni. Wymieszałem. Danie gotowe. Smacznego!

baner_eboka

makaron-z-wloskim-sosem-pomidorowym

sos-pomidorowy-z-bazylia

sos-pomidorowy-z-parmezanem

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273