Paluchy czosnkowe pszenne

Nie mogę każdego wpisu zaczynać od „dawno nie pisałem”. No ale zdażyło się. Więc… dawno nie pisałem. Ale jestem, bo jest majówka i w końcu mam ciut czasu, żeby cokolwiek napisać. Uwierzcie, że inspiracji było tyle… Zresztą kto śledzi fanpage Prymitywnej Kuchni na Facebooku, ten wie, że te inspiracje były. Były też w najróżniejszych miejscach od wschodu do zachodu… słońca.

Ale zupełnie serio to przede wszystkim inspiracje zachodnio – południowe. Włochy, Hiszpania, a przede wszystkim moja ukochana Portugalia. W listopadzie byłem na bardzo dużym evencie (bo ciężko to nazwać konferencją) Websummit w Lizbonie. Co prawda chcąc uciekać wieczorami od tłumów konferencyjnych w centrum miasta, łóżko miałem w moim równie ulubionym Cascais. A musicie uwierzyć, że jak jest Websummit do ledwie pół milionowego miasta zjeżdża się 60 tysięcy gości. Więc naprawdę trudno w mieście, szczególnie wieczorem ich nie spotkać. W wakacje też byliśmy w Portugalii, na dłużej, ponad dwa tygodnie z czego prawie tydzień w pięknej willi z widokiem na Ocean w Algavre. Raj, codziennie grill i wino. Morze, a w zasadzie ocean wina 🙂 Moja wina.

Zejdźmy jednak na ziemię. A w zasadzie to wróćmy. Wracam do pisania, to warto napisać co mnie tu sprowadza. Otóż listy do redakcji. Piszecie do mnie często pytania jak zrobić takie najprostsze bagietki czosnkowe. Takie co to Wam w marketach wpychają po trzy pięćdziesiąt, nie wiadomo czym to przełożone, wiadomo na jakiej bagietce i nie wiadomo jak długo ważnej.

Nie napisze Wam jak zrobić właśnie takie, napiszę jak zrobić lepsze. Ja nazwałem ja paluchy, ponieważ przycinam je w wąskie paski bułki i najczęściej podaje mojej córeczce (która ostatnio jada przeważnie sałatki z grzankami czosnkowymi). Ona lubi do nich jeszcze keczup. Ja niekoniecznie. Ale na pewno polecam te czosnkowe przysmaki.

Gorąco polecam.

PRO TIP: jak szybko rozgrzać piekarnik do wysokiej temperatury?

Otóż, jak macie taki piekarnik z opcją pieczenia góra – dół i opcją wcześniejszego nagrzewania, pewnie zauważyliście, że trwa to dość długo. Dlatego do nagrzania piekarnika najlepiej wykorzystać funkcję turbogrilla (o ile oczywiście ją macie, ale myślę, że posiada ją większość w miarę nowych piekarników). Ustawcie turbo grill na poziom wysoka moc grilla i włączcie na 2 – 3 minuty. Następnie przełączcie na zwykłe pieczenie i voila. Piekarnik powinien mieć już temperaturę mniej więcej 200 stopni Celsjusza. Tylko nie zapomnijcie zmienić opcji pieczenia, bo turbo grill naprawdę turbo wszystko przypala 😉

Metryczka:

Czas przygotowania: około 5 minut

Czas pieczenia: około 8 – 10 minut

Temperatura pieczenia: 200 stopni Celsjusza (na pieczeniu góra – dół bez żadnych dodatkowych funkcji)

Dla ilu osób: dla jednej

Ile ma kalorii: tyle, że lepiej nie pamiętać

Składniki na idealne paluchy czosnkowe z bagietki pszennej:

  • kawałek bagietki pszennej (ja kupuje w Lubaszce, więc jest spora to bagietka, kto zna ten wie, generalnie do jednej sałatki potrzebna kawałka bagietki o długości 12 – 15 cm)
  • 1 średni ząbek czosnku (idealnie młodego polskiego)
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki suszonej
  • 1 łyżeczka ziół włoskich
  • 1 łyżka masła
  • pół łyżki oliwy z oliwek

Przepis na pieczoną bagietkę z perfekcyjnym czosnkowym masłem:

Przeciąłem bagietkę na 3 warstwy (jak pisałem miałem dużą i taką prawdziwą, zwróćcie uwagę, żeby to nie była bagietka z prochu z marketu, wtedy smak grzanek jest zupełnie do bani), a następnie każdą na pół. Tak, żeby powstały widoczne na zdjęciu grzanki w kształcie paluchów.

Przygotowałem masło czosnkowe, czyli wszystkie pozostałe składniki (poza bagietką rzecz jasna) włożyłem do małej miseczki i dokładnie wymieszałem.

Tak przygotowaną masą posmarowałem moje paluchy z górnej strony (powinna mieć konsystencję prawie rozpuszczonego masła, głównie dzięki oliwie). Następnie włożyłem je na 8 – 10 minut do wcześniej nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. Trzeba tylko uważać, żeby się za bardzo nie przypaliły lub nie zeschły.

Grzanki czosnkowe paluchy gotowe. Można podawać jako dodatek do sałatki lub zjeść solo lub keczupem. Smacznego 🙂

.
baner_eboka

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273