Wczoraj z Ninką był dzień dość rozpustny. Najpierw poszliśmy do radia, nagrać audycję na przyszły tydzień. To był pierwszy raz Ninki w radio i sama przyznała, że była dość mocno nieśmiała. W sumie jednak audycja wyszła nam całkiem ok. Staraliśmy się mówić o tolerancji, co aktualnie jest bardzo ważne. Zresztą sami możecie wesprzeć fundację, która stara się wzmacniać postawy tolerancyjne w Polsce. Możecie zrobić to tolerancja 🙂
Po wizycie w radio i krótkiej przerwie na obiad poszliśmy do kina. Film był… dla mnie dość schematyczny i nudny, ale Nince się podobał, co najważniejsze. Sawa ratuje świat, czy jakoś tak… Nie ma co się rozwodzić.
Na koniec dnia zakupy i przedmiot niniejszego wpisu, czyli babeczki cytrynowe. Wyszło od tego, że Ninka w sklepie przyuważyła foremki gwiazdki, więc dość szybko wpadła na pomysł wieczornej aktywności. No i powstały. Całkiem smaczne, z wariacji przepisu Magdy Gessler, ale oczywiście jednak trochę zmodyfikowane.
Przede wszystkim jest w nich sok z prawdziwej cytryny i ziarenka z laski wanilii zamiast cukru waniliowego. No i maślanka, a nie kefir. Dzięki temu wydają się trochę bardziej delikatne. Natomiast niezaprzeczalnie mają wyjątkowo cytrynowy smak, wzmocniony aromatem wanilii.
W każdym bądź razie polecam, bo w czasie jesieni, kiedy plucha i wiatr, najlepiej sobie coś upiec. A i na święta się nadają 🙂 No i zrobicie je dosłownie w pół godziny. Więc to uniwersalny „deser” każdego dnia.
Metryczka:
Czas przygotowania: 6 minut
Czas pieczenia: 16 minut
Temperatura pieczenia: 200 stopni Celsjusza
Dla ilu osób: dla 10 osoby?
Ile ma kalorii: w cytrynę
Składniki na babeczki cytrynowe:
- 1 duża szklanka mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z połowy ładnej cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 laska prawdziwej wanilii
- 1 szklanka maślanki
- 2 jaja kurze
- pół kostki masła
- szczypta soli
Przepis na cytrynowe muffinki:
Przygotowałem dwie wysokie miski. Do jednej wsypałem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli i dokładnie wymieszałem.
Do drugiej wlałem maślankę, dodałem dwa jaja kurze, rozpuszczone masło, ziarenka zebrane z jednej laski wanilii, wyparzoną i bardzo drobno pociętą skórkę z połowy cytryny i 1 łyżkę soku z cytryny. Wszystko bardzo dokładnie wymieszałem, tak żeby przede wszystkim ziarenka wanilii rozprowadziły się po całej masie (trzeba je rozgniatać bo się do siebie kleją).
Następnie płynną masę wlałem do miski z suchymi składnikami na cytrynowe muffinki i szybko wymieszałem. Mogą zostać grudki.
Tak przygotowane ciasto nakładałem do silikonowych foremek na muffinki (widać na zdjęciach) i piekłem mniej więcej 16 – 17 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do temperatury 200 stopni Celsjusza. Babeczki po upieczeniu trzeba ostudzić i można udekorować, tak jak my, np. kolorowym lukrem. Babeczki cytrynowe gotowe. Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Babeczki cytrynowe z Nutellą
- Babeczki potrójnie czekoladowe z bananami
- Muffinki mocno czekoladowe bez mleka
- Muffinki czekoladowe
- Ciasto cytrynowe
- Muffiny bananowe
- Orzechowiec bez mąki
- Sernik jagodowy