No tak, długo nie pisałem i nie poradzi na to nic nawet chicken curry, które dzisiaj zrobiłem i wstawiłem na fan page na Facebooku. Tak, gotuje jeszcze czasem. Zdarza mi się. Ale dzisiaj Ninka mnie położyła na łopatki. Jak wracałem z majówki, mijając wszystkie korki, przesłała mi wiadomość
„Tatuś, SAMA zrobiłam”.
No i tak, ma dopiero 11 lat, a ja muszę już abdykować. Tak. Sama zrobiła ciasto, a do tego zapytała mnie, czy może zrobić wpis na Prymitywną Kuchnię 🙂 No i zrobiła wpis.
Czytajcie poniżej i czekajcie na więcej… od niej. No tak, czterdziestka zbliża się tak wielkimi krokami, do tego to chyba będzie 40 lat i nic więcej. Córa przejmuje stery 🙂 Ale dość żartów, przepis sam się nie zrobi.
No i przede wszystkim jestem z niej super dumny. No i mam następczynie. I do tego ma ten styl… Polecam i oddaje Wam Ninki wpis na tartę z jabłkami i cynamonem. Poniżej to już wszystko od niej.
„No więc ten przepis będzie dosyć prosty, ale w końcu to Prymitywna Kuchnia więc no (pani od polskiego już dawno by mnie zabiła za powtórzenia;)). Wiem, że na Prymitywnej Kuchni już jest ciasto ze spodem oreo, ale chciałam się pochwalić moją tartą . Nigdy wcześniej nie robiłam sama ciasta ani niczego innego do jedzenia (no chyba, że jakieś tosty czy coś). Ale nudziło mi się więc pomyślałam, że warto spróbować.
Pierwsze ciasto wyszło mi całkiem spoko, oprócz kremu, więc postanowiłam, że następnym razem zrobię inny krem i w ogóle inne dodatki. Proporcje, które podam będą do małej formy na tartę, ewentualnie można je zwiększyć lub zmniejszyć.
Tatuś nie jadł, ale poleca, bo mnie kocha najbardziej na świecie 🙂
Metryczka:
Czas przygotowania: około 1 godziny i 30 minut
Dla ilu osób: no właściwie to jakby każdy zjadł jeden kawałek to dla sześciu, ale ja robiłam dla dwóch
Ile ma kalorii: nie wiem o co chodzi tacie z tymi kaloriami, pewnie ma kalorię 🙂 zresztą zobaczcie sami 🙂
Składniki na tartę z jabłkami:
- 176g ciasteczek oreo
- 259g serka mascarpone
- około 2 łyżki masła
- parę kropel soku malinowego
- parę kropel soku z cytryny
- cynamon
- miód
- 1 jabłko (owoce oraz dodatki można dodać według uznania)
Przepis na super tartę:
A więc tak… Najpierw musimy oddzielić spód oreo od kremu, (który nie będzie nam potrzebny) można też się nie męczyć z oddzielaniem ich i kupić herbatniki, ale szczerze mówiąc oreo jest lepsze;). Spód od oreo możemy zmiksować blenderem lub rozkruszyć ręcznie, następnie dodajemy około 2 łyżki masła i miksujemy blenderem lub możemy je rozpuścić i pomieszać. Gotową masę rozprowadzamy równomiernie w formie i odstawiamy na około 30 minut do lodówki lub 10 minut do zamrażarki.
W tym czasie serek mascarpone przekładamy do miski i dodajemy parę kropel soku malinowego i soku z cytryny. Spód oreo powinien stwardnieć, nakładamy na niego nasz „krem” i dekorujemy jabłkami lub innymi owocami.
Można jeszcze polać ciasto miodem lub posypać cynamonem tak jak ja. Oczywiście dodatki i owoce można dodać według uznania:). Smacznego!!!”
Zobacz podobne przepisy:
- Proste ciasto czekoladowe (z Nutellą)
- Sernik z borówkami amerykańskimi
- Tarta cytrynowa z borówkami
- Tarta z gruszkami, suszonymi pomidorami i błękitnym lazurem
- Sernik jagodowy
- Rożki korzenne z ciasta francuskiego
- Sernik dyniowy
- Tarta z brokułami i serem pleśniowym (bez wydziwiania)