Zielone szparagi z patelni

Nawet sobie nie wyobrażacie jak ja lubię szparagi. Prawie tak bardzo jak Real Madryt.

A Real właśnie stracił drugą bramkę w pojedynku z Valncią :(((( Więc wena do pisania ulotna. Jak śpiewał pewien zespół.

Ale nic Hala Madrit! i jedziemy dalej.

Na pół weekendu pojechaliśmy z Ninką do dziadków. Babcia dzwoni przed przyjazdem i pyta co dziadek ma kupić? „Szparagi”. A dla Ninki „Truskawki”. Jaki ojciec taka córka, chciałoby się napisać.

Chciało.

Zazwyczaj robię szparagi białe. Nienawidzę ich jednak obierać. Więc tym razem łatwizna, zielone, nie wymagające prawie obierania. Równie dobre. Do tego przygotowane bez gotowania. Polecam!

PS

Jeszcze raz polecam 🙂

A tu zobaczcie jak obrać zielone szparagi.

Metryczka: 

Czas przygotowania: 15 minut

Dla ilu osób: dla 3 osób

Ile ma kalorii: sezon na szparagi jest tak krótki, że nie zdążycie policzyć kalorii, a już się skończy

Składniki na szybkie szparagi:

  • 1 pęczek zielonych szparagów (500 gram)
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • biały pieprz (w całości)
  • czarny mielony pieprz
  • sól

Przepis (zielono im):

W zasadzie ich nie obierałem. Z zielonych, jeśli są w przyzwoitym stanie (czytaj: świeże), wystarczy obciąć twarde końcówki. Tak też zrobiłem.

W głębokiej patelni rozgrzałem oliwę i włożyłem szparagi. Na niewielkim ogniu smażyłem około 8 minut. Dodałem dwie łyżki masła i przyprawy.

Nie miałem wolnego młynka, żeby świeżo zmielić biały pieprz, więc zapakowałem go papierowy ręcznik (około 15 sztuk) i roztrzaskałem młotkiem do tłuczenia schabowych.

Delikatnie wymieszałem drewnianą łyżką. Smażyłem jeszcze około 2 – 3 minut. Danie gotowe. Smacznego!

baner_eboka

szparagi_zielone_z_patelni_3

szparagi_zielone_z_patelni_1

szparagi_zielone_z_patelni_2

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273