Udka kaczki z figami

Karmiliście kiedyś kaczki? No to wiecie, że to taka mniejsza kura. Nie gdaka, nie łazi, nie znosi. Pływa tylko i jest mniejsza. Do tego latać skubana potrafi. Czyli taka mniejsza kura.

No więc wiecie, że udko z kaczki to raczej porcja „baby”. Nie pojecie. Dlatego jak robicie dla chłopa to na obiad co najmniej dwa.

Kupiłem więc te dwie nogi kaczki. Miałem już wtedy figi, No i się jakoś zjechało w parę. Postanowiłem zrobić kaczkę inaczej niż do tej pory. Nie, nie będzie to przepis na pierś z kaczki, tylko alibi na niezepsucie tego co kupiłem.

Dobre są te udka, na słodko, zupełnie inaczej. Do tego świetnie pasuje z marmoladą z fig. Polecam 🙂

Metryczka: 

Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia: 2 godziny i 15 minut

Temperatura pieczenia: 180 stopni Celsjusza (pieczenie konwekcyjne)

Dla ilu osób: tutaj prezentuje składniki na dwie nóżki kacze, starczają na jedną porcję, oczywiście można to dowolnie powielać

Ile ma kalorii: był taki wierszyk Brzechwy „nad rzeczką, opodal krzaczka, mieszkała kaczka dziwaczka”, przyjmując standardy dziwaczki, to kalorii ma dwie paczki 😉

Składniki na delikatne mięso z kaczych ud:

  • 2 udka z kaczki
  • 4 świeże figi
  • 2 łyżki musztardy djion
  • łyżka ciemnego sosu sojowego
  • czarny mielony pieprz
  • łyżeczka pieprzu syczuańskiego
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • 1 marchewka

Przepis na kaczkę na słodko:

Tak naprawdę cała magia tej kaczki polega na dobrym zamarynowaniu udek. Wszystko inne to piekarnik 🙂

Zacząłem od umycia udek, osuszenia ręcznikiem papierowym i przerzuceniem do plastikowego pojemnika.

W miseczce przygotowałem marynatę: 2 figi pociąłem na drobne kawałki, dodałem 2 łyżki musztardy dijon, łyżkę ciemnego sosu sojowego, trochę czarnego mielonego pieprzu i świeżo zgniecionego pieprzu syczuańskiego. Dodałem szczyptę soli i oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszałem. Marynatą bardzo dokładnie posmarowałem udka.

Pojemnik z udkami przykryłem przykrywką plastikową i wstawiłem na 12 godzin do lodówki.

Następnego dnia, naczynie do pieczenia wyłożyłem folią aluminiową. Przełożyłem do naczynia zamarynowane udka.

Marchewkę pokroiłem na talarki. Dwie figi pokroiłem w ćwiartki.

Marchewką i figami obsypałem udka, wszystko zalałem jeszcze oliwą z oliwek i wstawiłem do piekarnika nastawionego na pieczenie konwekcyjne na 180 stopni Celsjusza.

Piekłem około półtorej godziny, po czym przełożyłem udka na drugą stronę i piekłem jeszcze około 40 – 50 minut. Danie gotowe, Smacznego!

baner_eboka

udka-kaczki

kaczka-z-figami

kaczka-na-slodko

jak-zrobic-uda-kaczki

udka-kaczki-na-slodko

kaczka-udka

kaczka-na-slodko-z-figami

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273