Karmiliście kiedyś kaczki? No to wiecie, że to taka mniejsza kura. Nie gdaka, nie łazi, nie znosi. Pływa tylko i jest mniejsza. Do tego latać skubana potrafi. Czyli taka mniejsza kura.
No więc wiecie, że udko z kaczki to raczej porcja „baby”. Nie pojecie. Dlatego jak robicie dla chłopa to na obiad co najmniej dwa.
Kupiłem więc te dwie nogi kaczki. Miałem już wtedy figi, No i się jakoś zjechało w parę. Postanowiłem zrobić kaczkę inaczej niż do tej pory. Nie, nie będzie to przepis na pierś z kaczki, tylko alibi na niezepsucie tego co kupiłem.
Dobre są te udka, na słodko, zupełnie inaczej. Do tego świetnie pasuje z marmoladą z fig. Polecam 🙂
Metryczka:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 2 godziny i 15 minut
Temperatura pieczenia: 180 stopni Celsjusza (pieczenie konwekcyjne)
Dla ilu osób: tutaj prezentuje składniki na dwie nóżki kacze, starczają na jedną porcję, oczywiście można to dowolnie powielać
Ile ma kalorii: był taki wierszyk Brzechwy „nad rzeczką, opodal krzaczka, mieszkała kaczka dziwaczka”, przyjmując standardy dziwaczki, to kalorii ma dwie paczki 😉
Składniki na delikatne mięso z kaczych ud:
- 2 udka z kaczki
- 4 świeże figi
- 2 łyżki musztardy djion
- łyżka ciemnego sosu sojowego
- czarny mielony pieprz
- łyżeczka pieprzu syczuańskiego
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- sól
- oliwa z oliwek
- 1 marchewka
Przepis na kaczkę na słodko:
Tak naprawdę cała magia tej kaczki polega na dobrym zamarynowaniu udek. Wszystko inne to piekarnik 🙂
Zacząłem od umycia udek, osuszenia ręcznikiem papierowym i przerzuceniem do plastikowego pojemnika.
W miseczce przygotowałem marynatę: 2 figi pociąłem na drobne kawałki, dodałem 2 łyżki musztardy dijon, łyżkę ciemnego sosu sojowego, trochę czarnego mielonego pieprzu i świeżo zgniecionego pieprzu syczuańskiego. Dodałem szczyptę soli i oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszałem. Marynatą bardzo dokładnie posmarowałem udka.
Pojemnik z udkami przykryłem przykrywką plastikową i wstawiłem na 12 godzin do lodówki.
Następnego dnia, naczynie do pieczenia wyłożyłem folią aluminiową. Przełożyłem do naczynia zamarynowane udka.
Marchewkę pokroiłem na talarki. Dwie figi pokroiłem w ćwiartki.
Marchewką i figami obsypałem udka, wszystko zalałem jeszcze oliwą z oliwek i wstawiłem do piekarnika nastawionego na pieczenie konwekcyjne na 180 stopni Celsjusza.
Piekłem około półtorej godziny, po czym przełożyłem udka na drugą stronę i piekłem jeszcze około 40 – 50 minut. Danie gotowe, Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Marmolada ze świeżych fig
- Piersi kacze długo pieczone
- Pierś kacza smarowita
- Smażona pierś kaczki w sosie z cytrusów
- Pasztet z kaczki deluxe
- Rosół
- Kaczka stir-fry
- Kaczka w sosie z borowików