No i się doigrałem. W sensie bigos. Tak, bo Kaja się obraziła i to śmiertelnie obraziła na Prymitywną Kuchnię, za komentarz odnośnie komentarza. I du du.
A tu nie ma co się obrażać, tylko słuchać rad starszego kolegi. Nie? Wy byście się nie obrazili, co?
No bo przecież wstępniak na porządnej stronie z przepisami powinien mieć jakiś początek. Np. Byłem wczoraj w okropnym miejscu. Tak okropnym, że dzisiaj muszę posilić się daniem zdrowym, niskokalorycznym i niezapychającym. W zasadzie jadłem tą sałatkę z nadzieją, że dzisiaj wieczorem będę jadł w miejscu o niebo porządniejszym, niż to wczorajsze.
Musi mieć też rozwinięcie, czyli:
Wczoraj zostałem praktycznie zmuszony, do zjedzenia w Hard Rock Cafe. Nie lubię tego miejsca. Zjadłem tam wczoraj tak wielkiego hamburgera, z tak ogromną ilością frytek, że czuję go do dzisiaj. Być może jest to zasługą sporej ilości piwa, którą do tego w siebie wlałem. Jednak o hamburgerze, poza tym, że był duży, nic dobrego więcej napisać nie mogę. Nie polecam Hard Rock Cafe. Szczególnie, że następnego dnia w umyśle kotłują się jedynie wyrzuty.
Może być też opatrzony wierszem, np. przysłanym przez zaprzyjaźnionego poetę fińskiego. Ot taki:
Hard Rock Cafe
Fe. Fe. Fe.
I nie ma co się obrażać, nie? Bo musi być też zamknięcie wstępniaka.
Szczególnie, że ukarałem się dzisiaj nie jedząc na obiad mięcha, tylko sałatkę. Raczej prostą, smaczną i na pewno zdrową. W zasadzie nie wyróżnia jej nic, poza dobrze spieczoną szynką i przyzwoitym, maksymalnie prymitywnym dipem musztardowym. Polecam!
Metryczka:
Czas przygotowania: 15 minut
Dla ilu osób: trzy małe porcje
Ile ma kalorii: nie ma, bo nie
Składniki na sałatkę:
- kilka liści sałaty lodowej
- pół opakowania roszpunki
- 8 pomidorków koktajlowych (oby były słodkie)
- pół ogórka
- pół czerwonej papryki
- 5 plastrów szynki długodojrzewającej
- łyżeczka musztardy z miodem
- łyżeczka musztardy chrzanowej
- łyżeczka łagodnego ketchupu
- łyżka oliwy z oliwek
- sól
- czarny mielony pieprz
Przepis na słodkawą sałatkę:
Umyłem i wysuszyłem papierowym ręcznikiem warzywa i sałaty. Roszponkę i sałatę lodową podarłem na małe kawałki. Pomidorki pokroiłem na cztery, ogórka i paprykę w kostkę. Wszystkie warzywa wymieszałem, trochę soląc i pieprząc.
Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni Celsjusza i na folię aluminiową (widać to na zdjęciu poniżej) wyłożyłem plastry szynki. Piekłem przez około 6 – 7 minut, żeby szynka się wysuszyła. Tak przygotowaną szynkę pokroiłem na 2 – 3 cm kawałki i dodałem do warzyw.
Z musztardy, ketchupu i oliwy z oliwek przygotowałem dip. Dokładnie wszystkie składniki wymieszałem i dodałem do sałatki. Bardzo dokładnie ją wymieszałem i odstawiłem na około 10 minut, żeby smaki się połączyły. Danie gotowe. Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Sałatka „Black Tiger”
- Prosta sałatka z indykiem i sosem winegret
- Schab z piekarnik z marchewką
- Makaron z pesto z roszponki
- Sałata z łososiem i fetą
- Żeberka w miodzie
- Sałatka owocowa z liczi i kaki
- Pieczone pałki z kurczaka w miodzie