Sałatka z sosem ze słodkiej musztardy

No i się doigrałem. W sensie bigos. Tak, bo Kaja się obraziła i to śmiertelnie obraziła na Prymitywną Kuchnię, za komentarz odnośnie komentarza. I du du.

A tu nie ma co się obrażać, tylko słuchać rad starszego kolegi. Nie? Wy byście się nie obrazili, co?

No bo przecież wstępniak na porządnej stronie z przepisami powinien mieć jakiś początek. Np. Byłem wczoraj w okropnym miejscu. Tak okropnym, że dzisiaj muszę posilić się daniem zdrowym, niskokalorycznym i niezapychającym. W zasadzie jadłem tą sałatkę z nadzieją, że dzisiaj wieczorem będę jadł w miejscu o niebo porządniejszym, niż to wczorajsze.

Musi mieć też rozwinięcie, czyli:

Wczoraj zostałem praktycznie zmuszony, do zjedzenia w Hard Rock Cafe. Nie lubię tego miejsca. Zjadłem tam wczoraj tak wielkiego hamburgera, z tak ogromną ilością frytek, że czuję go do dzisiaj. Być może jest to zasługą sporej ilości piwa, którą do tego w siebie wlałem. Jednak o hamburgerze, poza tym, że był duży, nic dobrego więcej napisać nie mogę. Nie polecam Hard Rock Cafe. Szczególnie, że następnego dnia w umyśle kotłują się jedynie wyrzuty.

Może być też opatrzony wierszem, np. przysłanym przez zaprzyjaźnionego poetę fińskiego. Ot taki:

Hard Rock Cafe

Fe. Fe. Fe.

I nie ma co się obrażać, nie? Bo musi być też zamknięcie wstępniaka.

Szczególnie, że ukarałem się dzisiaj nie jedząc na obiad mięcha, tylko sałatkę. Raczej prostą, smaczną i na pewno zdrową. W zasadzie nie wyróżnia jej nic, poza dobrze spieczoną szynką i przyzwoitym, maksymalnie prymitywnym dipem musztardowym. Polecam!

Metryczka: 

Czas przygotowania: 15 minut

Dla ilu osób: trzy małe porcje

Ile ma kalorii: nie ma, bo nie

Składniki na sałatkę:

  • kilka liści sałaty lodowej
  • pół opakowania roszpunki
  • 8 pomidorków koktajlowych (oby były słodkie)
  • pół ogórka
  • pół czerwonej papryki
  • 5 plastrów szynki długodojrzewającej
  • łyżeczka musztardy z miodem
  • łyżeczka musztardy chrzanowej
  • łyżeczka łagodnego ketchupu
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • czarny mielony pieprz

Przepis na słodkawą sałatkę:

Umyłem i wysuszyłem papierowym ręcznikiem warzywa i sałaty. Roszponkę i sałatę lodową podarłem na małe kawałki. Pomidorki pokroiłem na cztery, ogórka i paprykę w kostkę. Wszystkie warzywa wymieszałem, trochę soląc i pieprząc.

Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni Celsjusza i na folię aluminiową (widać to na zdjęciu poniżej) wyłożyłem plastry szynki. Piekłem przez około 6 – 7 minut, żeby szynka się wysuszyła. Tak przygotowaną szynkę pokroiłem na 2 – 3 cm kawałki i dodałem do warzyw.

Z musztardy, ketchupu i oliwy z oliwek przygotowałem dip. Dokładnie wszystkie składniki wymieszałem i dodałem do sałatki. Bardzo dokładnie ją wymieszałem i odstawiłem na około 10 minut, żeby smaki się połączyły. Danie gotowe. Smacznego!

baner_eboka

salatka_z_slodkim_sosem_1

salatka_z_slodkim_sosem_2

szynka_do_salatki_na_slodko

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273