Obiecałem, to staram się wywiązać. Ale przyznam od razu, nie jest to oficjalne postanowienie noworoczne. Wiem już, że niespecjalnie mają sens takie „noworoczne”, po prostu jak chcesz coś osiągnąć to zrób, a nie postanawiaj. Wiem też, niestety, że po świętach i pewnej przełomowo rocznej labie, moja waga (ta łazienkowa, jak i ta wyrażana w cyferkach) jest zszokowana. Niestety w jej przypadku jest tak jak w przypadku kolejnych lat, coraz większa.
No więc postaram się, żeby przynajmniej przez jakiś czas nie pojawiały się tutaj słodkości i dania równie ciężkie, jak wybitny, aksamitny i kremowy sos pieczarkowy. Wow, jak dobrze, że nie stawałem na wadze zanim go zrobiłem (no i zjadłem porcję podwójną).
Co więcej, postaram się też o jakąś aktywność fizyczną. Nawet sprzęt pewien zamówiłem dzisiaj, żeby tą zimową przerwę w jeździe na rowerze jakoś zbilansować. Ale nie chwalę się jeszcze, bo wiem też (to już trzeci raz dzisiaj coś wiem), że takie domowe sprzęty często po prostu zalegają kurzem. Jak uda mi się jakąś regularność zachować, to na pewno się pochwalę.
Tymczasem polecam bardzo prosty przepis na sałatkę z rukoli, pomidorów suszonych i co ciekawe pumpernikla. Skąd taki pomysł. Ano z tego święta Trzech Króli, które w sumie nie wiadomo czemu jest wolne, ale chleba innego w tym dniu nie kupisz. Ja pumpernikiel lubię, pierwszy raz wrzuciłem do razem ze składnikami sałatki i wyszło przyjemnie. Także polecam! Bardzo dobra surówka wyszła z rukoli.
Metryczka:
Czas przygotowania: 8 minut
Dla ilu osób: dla 1 osoby
Ile ma kalorii: jak rok 2014, już nie ma
Składniki na surówkę z rukoli:
- 2 garści rukoli (umytej i wysuszonej)
- pół średniej wielkości czerwonej papryki
- pół szalotki
- 8 suszonych pomidorów
- 1 kromka pumpernikla
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- suszone zioła prowansalskie
Przepis na zdrową kolację z rukoli, pomidorów suszonych i pumpernikla:
Zrobienie surówki z rukoli z pumperniklem jest wyjątkowo proste. Rukolę wrzuciłem do miski, dodałem pokrojoną w kostkę paprykę, drobno pokrojoną szalotkę (bardzo drobno), pokrojone w paski suszone pomidory (takie z zalewy z oleju). Na koniec dodałem pokrojoną w kostkę (2×2 cm) kromkę chleba pumpernikla.
Zalałem wszystko łyżką oliwy, dodałem przyprawy do smaku i dokładnie wymieszałem. Tyle. Danie gotowe. Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Drobny makaron z suszonymi pomidorami
- Prosta sałatka na śniadanie z grzankami
- Pesto z rukoli
- Ośmiornica smażona z pomidorkami
- Młoda kapusta z suszonymi pomidorami
- Ratatouille (ratatuj) bez pomidorów, a co?
- Wątróbka drobiowa z gruszką
- Makaron z byle czym