No ok, nie wytrzymałem o czarnej kawie i sucharze. Zrobiłem sobie na kolację sałatkę. Bardzo prostą, bo czasu dzisiaj miałem niewiele. W zasadzie siedzę cały dzień przy komputerze i mnie już szlag trafia. Poczułem się zmęczony, pomyślałem że to z głodu. Ale chyba nie, bo nadal siedzę i nadal nie jest za dobrze. A już jestem po tej sałatce. Bez zbędnego ględzenia podaje co zmajstrowałem.
Metryczka:
Czas przygotowania: 10 minut
Dla ilu osób: dla 1 osoby
Ile to ma kalorii: mam ogromną nadzieję, że niewiele
Składniki na mam nadzieję, lekko sałatkę na kolację:
- Rukola (pół paczki z takiej porcji kupionej w Lidlu)
- 6 pomidorków koktajlowych
- 6 pomidorów suszonych (z oleju)
- 2 ząbki czosnku
- pół zielonego ogórka świeżego
- 3 plastry chudej szynki
- 4 talarki z bagietki
- suszone zioła prowansalskie
- mielona czerwona ostra papryka
- mielony czarny pieprz
- szczypta soli
- oliwa z oliwek
Przepis (w zasadzie mieszanie):
Żeby nie było, że to surówka. Są w tym składniki po obróbce cieplnej 🙂 Dlatego przygotowanie tego dania zajmuje aż 10 minut. Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni Celsjusza, myję rukolę, pomidorki koktajlowe i osuszam ręcznikiem papierowym. Idę na fajkę.
Po powrocie na folię aluminiową wykładam plackiem trzy plastry szynki. Kroję bagietkę i wkładam do uformowanego z innego kawałka foli koszyczka (zrobiłem osobny wpis o tych grzankach). Rozbijam dwa ząbki czosnku pięścią i kroję na drobne kawałki. Jednym z ząbków posypuje kawałki bagietki. Bagietki posypuję jeszcze ziołami prowansalskimi oraz czerwoną ostrą papryką i polewam oliwą. Wkładam do piekarnika, a obok kładę wędlinę.
Osuszoną rukolę wrzucam do miski i dodaje: przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojone na paseczki pomidory suszone (osuszone papierem z oleju). Obieram i dodaje grubo pokrojonego ogórka. Wszystko przyprawiam do smaku (ja lubię ostro i intensywnie, więc róbcie jak lubicie) pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Dodaje drugi pozostały pokrojony ząbek czosnku. Dodaję pół łyżki oliwy z oliwek. Dokładnie mieszam.
Wędlina powinna być już wysuszona. Więc ją wyciągam i kroję na drobne kawałki. Dodaję do sałatki i znów mieszam. W tym czasie dochodzą grzanki z bagietek. Sałatkę wykładam na talerz, a na wierzchu układam bagietkę. Smakuje przyzwoicie. I chyba jest zdrowe. Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Grzanki czosnkowe z bagietki do sałatki
- Pesto z rukoli
- Makaron z pesto z rukoli
- Krewetki na maśle
- Makaron z pesto z roszponki
- Cukinia z grilla
- Sałatka z rukoli z pumperniklem
- Makaron z cukinią i czosnkiem