Sałatka z rukoli z grzankami

No ok, nie wytrzymałem o czarnej kawie i sucharze. Zrobiłem sobie na kolację sałatkę. Bardzo prostą, bo czasu dzisiaj miałem niewiele. W zasadzie siedzę cały dzień przy komputerze i mnie już szlag trafia. Poczułem się zmęczony, pomyślałem że to z głodu. Ale chyba nie, bo nadal siedzę i nadal nie jest za dobrze.  A już jestem po tej sałatce. Bez zbędnego ględzenia podaje co zmajstrowałem.

Metryczka:

Czas przygotowania: 10 minut

Dla ilu osób: dla 1 osoby

Ile to ma kalorii: mam ogromną nadzieję, że niewiele

Składniki na mam nadzieję, lekko sałatkę na kolację:

  • Rukola (pół paczki z takiej porcji kupionej w Lidlu)
  • 6 pomidorków koktajlowych 
  • 6 pomidorów suszonych (z oleju)
  • 2 ząbki czosnku
  • pół zielonego ogórka świeżego
  • 3 plastry chudej szynki
  • 4 talarki z bagietki 
  • suszone zioła prowansalskie
  • mielona czerwona ostra papryka
  • mielony czarny pieprz
  • szczypta soli
  • oliwa z oliwek

Przepis (w zasadzie mieszanie):

Żeby nie było, że to surówka. Są w tym składniki po obróbce cieplnej 🙂  Dlatego przygotowanie tego dania zajmuje aż 10 minut. Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni Celsjusza, myję rukolę, pomidorki koktajlowe i osuszam ręcznikiem papierowym. Idę na fajkę.

Po powrocie na folię aluminiową wykładam plackiem trzy plastry szynki. Kroję bagietkę i wkładam do uformowanego z innego kawałka foli koszyczka (zrobiłem osobny wpis o tych grzankach). Rozbijam dwa ząbki czosnku pięścią i kroję na drobne kawałki. Jednym z ząbków posypuje kawałki bagietki. Bagietki posypuję jeszcze ziołami prowansalskimi oraz czerwoną ostrą papryką i polewam oliwą.  Wkładam do piekarnika, a obok kładę wędlinę.

Osuszoną rukolę wrzucam do miski i dodaje: przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojone na paseczki pomidory suszone (osuszone papierem z oleju). Obieram i dodaje grubo pokrojonego ogórka. Wszystko przyprawiam do smaku (ja lubię ostro i intensywnie, więc róbcie jak lubicie) pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Dodaje drugi pozostały pokrojony ząbek czosnku. Dodaję pół łyżki oliwy z oliwek. Dokładnie mieszam.

Wędlina powinna być już wysuszona. Więc ją wyciągam i kroję na drobne kawałki. Dodaję do sałatki i znów mieszam. W tym czasie dochodzą grzanki z bagietek. Sałatkę wykładam na talerz, a na wierzchu układam bagietkę. Smakuje przyzwoicie. I chyba jest zdrowe. Smacznego!

baner_eboka

salatka_z_rukoli_z_grzankami_1

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273