Bardzo szybkie danie, ale wyjątkowo ciekawe. W Chinach co prawda, jak wiecie byłem dawno temu, ale właśnie wtedy poznałem połączenie jajka z ryżem. Ciekawe, szczególnie że zawsze w połączeniu z warzywami, których nie przyszło by mi do głowy dodawać do jajecznicy.
No i czasem, choć nie jakoś przesadnie często, ten smak mnie goni. Dogonił mnie i w ubiegłym tygodniu, a że przypominam sobie właśnie, jak czasochłonne jest prowadzenie bloga kulinarnego (pierwsze wpisy od chyba dwóch tygodni), to w tym przepisie skupię się na meritum, a nie wstępniaku 🙂
Polecam jednak to danie, bo jest tanie i zdrowe. A może jakoś na odwrót?
Metryczka:
Czas przygotowania: 25 minut
Dla ilu osób: 2 porcje
Ile ma kalorii: jajko to ma, ale nie kalorie
Składniki na ryż po chińsku z jajkiem:
- 1 woreczek ryżu basmati
- 1 żółta papryka (lub dwie małe)
- 2 szalotki
- kilka listków świeżo ususzonej kolendry
- 1 kurze jajo
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- czarny mielony pieprz
- sól
- oliwa z oliwek
Przepis na ryż z żółtą papryką:
Ugotowałem ryż i odcedziłem. Na patelni rozgrzałem oliwę z oliwek i podsmażyłem pokrojoną w kostkę paprykę i szalotki. Do smażących się warzyw dodałem łyżkę ciemnego sosu sojowego i wsypałem ugotowany wcześniej ryż basmati (wiem, wiem, średnio chiński w chińskim daniu, ale z takim fajnie smakuje :). Wymieszałem. Podsmażyłem chwilę i kiedy sos sojowy odparował prawie całkowicie dodałem przyprawy, tylko sól i trochę czarnego mielonego pieprzu.
Następnie dodałem 1 wcześniej wymieszane jajko i energicznie mieszałem. Tak, żeby jajko ścinając się, dokładnie obtaczało każde ziarenko ryżu. Na koniec dodałem kilka świeżo ususzonych listków kolendry i wymieszałem.
Ryż z jajkiem i żółtą papryką gotowy. Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Gołąbki wegetariańskie
- Makaron z włoskim sosem pomidorowym
- Sałatka z rukoli z pumperniklem
- Jedwabisty hummus z kolendrą
- Kaczka stir-fry
- Sajgonki z mięsem
- Pęczak z warzywami i kolendrą
- Wątróbka drobiowa z gruszką