Do tego z kluskami k艂adzionymi 馃檪 Taki oto szybki przepis, na szybk膮 relacj臋 z tego co si臋 dzieje w Prymitywnej Kuchni. A dzieje si臋 troch臋, wi臋c czasu ma艂o to i wpis b臋dzie skr贸towy. Pewnie nie wszyscy 艣ledz膮 fan page na Facebooku, to nie wiedz膮, 偶e pojawi艂a si臋 tam ankieta z pytaniem „Czy Prymitywna Kuchnia powinna otworzy膰 sw贸j lokal?”. Ankieta ju偶 si臋 sko艅czy艂a i ca艂e 25 os贸b wzi臋艂o w niej udzia艂. Bez t艂um贸w rzek艂 bym, ale przynajmniej wszyscy byli zgodni. 100% odpowiedzi na tak.
No i zapytacie pewnie, czy Prymitywna znowu sobie robi艂a jaja? Ot贸偶 nie do ko艅ca. Przyszed艂 taki moment w 偶yciu cz艂owieka, to si臋 chyba nazywa kryzys wieku 艣redniego, w kt贸rym cz艂owiek postanawia otworzy膰 sw贸j lokal. A 偶e w kryzysie wieku 艣redniego spotka艂o nas si臋 obecnie a偶 trzech, to mamy nadziej臋 przerodzi膰 ten kryzys w co艣, co b臋dzie co najmniej fajne. Fajne dla nas, pewnie pod r贸偶nymi wzgl臋dami. Oczywi艣cie najlepiej jakby zarabia艂o (co najmniej na swoje istnienie :), ale te偶 fajnie poj臋cie wzgl臋dne, wi臋c mo偶e te偶 po prostu 偶eby powiedzie膰 „mam sw贸j lokal”.
Ta ca艂a sytuacja doprowadzi艂a nas na Prag臋 (dzielnic臋, w kt贸rej do tej pory rzadko bywa艂em), no i pewnie jeszcze w tym tygodniu zostaniemy operatorami gastronomii. A w zasadzie to, na t臋 chwil臋 operatorami kuchni. Pewnie jak to wszystko uda si臋 ruszy膰, a mo偶e nawet rozrusza膰, ch臋tnie napisz臋 wi臋cej jak si臋 zacz臋艂o, kto nas w mi臋dzyczasie wystawi艂 (bo mieli艣my mie膰 inny, wi臋kszy lokal) i jak to wszystko si臋 tworzy, czy wtedy ju偶 mam nadziej臋, b臋dzie stworzone. Dzisiaj jednak kr贸tko i szybko, tak jak te pol臋dwiczki wieprzowe w sosie z por贸w i do tego z serem bleu.
Wpad艂o mi do g艂owy ten przepis z jednego prozaicznego powodu, wczoraj do do艣膰 p贸藕na siedzieli艣my nad t膮 nasz膮 gastrokoncepcj膮 no i jak wr贸ci艂em do domu by艂em do艣膰 g艂odny (na co艣 na ciep艂o, zwane obiadokolacj膮), a nie chcia艂em je艣膰 bardzo p贸藕no. Pami臋tacie wpis o planach czterdziestkowych (bo pisz膮c to, nie zapominajcie, 偶e nie mam jeszcze czterdziestki, wi臋c z tym kryzysem to raczej z przymr贸偶eniem oka ;), no wi臋c nie mo偶na je艣膰 po 20, a na pewno po 21 馃檪
Dlatego pad艂o na pol臋dwiczki wieprzowe, kt贸re mocno polecam. Dlatego pad艂o te偶 na lokal, kt贸ry praktycznie bierzemy od r臋ki i jak wszystko si臋 powiedzie (trzymajcie kciuki), to za 2 tygodnie na warszawskiej Pradze (tutaj powinienem wrzuci膰 chyba zdj臋cie jakiego艣 mostu z Pragi, co? 馃槈 ) b臋dzie mo偶na odebra膰 pierwszy posi艂ek z lokalu poniek膮d zwi膮zanego z Prymitywn膮 Kuchni膮. Co prawda pewnie jeszcze pod naszym brandem, ten tworzymy, ale zawsze 馃檪
Tymczasem do gotowania tego prostego, szybkiego i mimo wszystko bardzo wykwintnego dania聽(pomimo tych fatalnych zdj臋膰, kt贸re robi艂em jeszcze szybciej ni偶 chcia艂em zje艣膰, lub bo po prostu tak bardzo chcia艂em ju偶 zje艣膰) z pol臋dwicy wieprzowej z aksamitnym sosem porowym. Polecam!
Metryczka:
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 15 minut
Dla ilu os贸b: dla dw贸ch os贸b
Ile ma kalorii: pol臋dwiczki nigdy nie kojarzy艂y mi si臋 z kaloriami, a Wam?
Sk艂adniki na pol臋dwic臋 wieprzow膮 w sosie porowym:
- 1 sporej wielko艣ci por
- 1 pol臋dwica wieprzowa (tak mniej wi臋cej 艣redniej wielko艣ci 230 – 260 gram)
- 1 ma艂a 艣mietana 18%
- 1 艂y偶eczka musztardy Dijon
- 1 艂y偶eczka musztardy kieleckiej
- 3 – 4 ma艂e kawa艂ki ( 20 – 30 gram) sera ple艣niowego typu bleu (czyli taki mi臋kki z przerostem niebieskiej ple艣ni, np. co艣 a la cambozola, czy po prostu bleu jaki mo偶ecie kupi膰 np. w Lidlu)
- 1 艂y偶ka sosu sojowego
- oliwa do sma偶enia
- s贸l
- czarny 艣wie偶o mielony pieprz
Przepis na delikatne pol臋dwiczki wieprzowe z sosem:
Zrobienie pol臋dwiczek wieprzowych to najprostsza sprawa pod S艂o艅cem. Dok艂adnie tak samo jest w tym przypadku, a efekt zawsze jest bardzo dobry. Zaczynajmy.
Pol臋dwiczk臋 umy艂em i oczy艣ci艂em ze 艣ci臋gien, b艂on i tego co by艂o nie艂adne. Pokroi艂em w centymetrowe kawa艂ki na ma艂e kotleciki. Prze艂o偶y艂em je do miski, posoli艂em i popieprzy艂em 艣wie偶o mielonym pieprzem, a nast臋pnie doda艂em 艂y偶k臋 sosu sojowego. Wymiesza艂em r臋koma i odstawi艂em do lod贸wki, 偶eby si臋 lekko przegryz艂y.
W mi臋dzyczasie wzi膮艂em si臋 za przygotowanie klusk贸w k艂adzionych (klikaj膮c zobaczycie przepis).
Nast臋pnie rozgrza艂em na patelni oliw臋 i wy艂o偶y艂em przygotowane wcze艣niej pol臋dwiczki. Kiedy si臋 sma偶y艂y, pokroi艂em drobno umytego wcze艣niej pora (cz臋艣膰 bia艂膮 i jasno zielon膮). Pol臋dwiczki obsma偶a艂em z dw贸ch stron po oko艂o 2 minuty. Nast臋pnie prze艂o偶y艂em na talerz, a na oliwie kt贸ra zosta艂a na patelni zacz膮艂em sma偶y膰 pokrojonego pora. Po mnie wi臋cej 4 – 5 minutach doda艂em do pora kawa艂ki sera. Wymiesza艂em i sma偶y艂em dalej.
Do miski przela艂em 艣mietan臋 i doda艂em troch臋 艣wie偶o mielonego czarnego pieprzu oraz po 艂y偶eczce (ale czubatej) musztardy Dijon oraz kieleckiej. Dok艂adnie wymiesza艂em i wla艂em na patelni臋 z porami i serem. Zmniejszy艂em lekko „ogie艅” na mojej indukcji i wymiesza艂em. Po mniej wi臋cej 2 – 3 minutach ci膮g艂ego mieszania sosu, wrzuci艂em na patelni臋 pol臋dwiczki (razem z tym co z nich wyp艂yn臋艂o lub obciek艂o na talerz) i zn贸w wymiesza艂em. Przykry艂em patelni臋 pokrywk膮 i dusi艂em na wolnym „ogniu” jeszcze mniej wi臋cej 2 – 3 minuty.
Po tym czasie, danie trzeba tylko wymiesza膰 i gotowe. Mo偶na podawa膰 z czymkolwiek, ja jak wiecie wybra艂em kluski k艂adzione. Do jedzenia 馃檪 Smacznego.
Zobacz podobne przepisy:
- Pol臋dwiczka wieprzowa w sosie z borowik贸w
- Pol臋dwiczki w pieczarkach
- Pol臋dwiczki w sosie sezamowym na ostro
- Pol臋dwiczki wieprzowe w zio艂ach z grilla
- Lasagne bolognese