Kluski kładzione (idealne do sosów)
https://prymitywnakuchnia.pl/kluski-kladzione-idealne-sosow/
Share Button

Pewnie już wiecie, że Prymitywna Kuchnia otwiera lokal, bo jesteście po lekturze przepisu na polędwiczki wieprzowe z sosem z pora? Jeśli nie to niedobrze, ponieważ nie wiecie też, że te kluski kładzione są właśnie najlepsze do takich dań, z fajnymi sosami. Chociaż też wydają się ultra proste, są naprawdę smaczne, a to że można je przygotować dosłownie w maks 10 minut (i to jak się naprawdę lenicie, chociaż nie są to kluski leniwe 😉 Smaczne nawet i wykwintne.

No ale, jeśli nie przeczytaliście tamtego przepisu, to nie wiecie też, że ten tydzień idzie na szybko, więc kończę wpis, daje przepis i zdecydowanie polecam kładzione kluski do Waszych ulubionych sosów.

PS

Przepraszam za jakość zdjęć i to, że nie zrobiłem klusek solo, ale naprawdę (nie będę już pisał, że jak czytaliście… 😉 spieszyłem się i byłem głodny 🙂 ale to chyba dostateczna gwarancja jakości?

Metryczka:

Czas przygotowania: 6 minut

Czas gotowania: 4 minuty

Dla ilu osób: dla dwóch osób

Ile ma kalorii: wziąłbym pod uwagę obliczając kalorie dla tych klusek, że są kładzione, a kładzione nie tuczy, czy jakoś tak 😉

Składniki na szybkie kluski kładzione do sosów:

  • 1 jajo kurze
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki wody
  • 3 szczypty soli

Przepis na kluski kładzione:

Przygotujcie się bo zanim się zacznie to już się skończy 🙂 A więc do miski wbiłem jajo, dodałem 4 łyżki wody i 3 szczypty soli (około łyżeczki płaskiej). Wybełtałem to wszystko i powoli zacząłem wsypywać mąkę ciągle mieszając. Aż wsypałem całość i powstało dość gęste (ale nie zbite) ciasto.

W wysokim garnku zagotowałem lekko posoloną wodę. Do gotującej się na wolnym ogniu wody dodawałem kawałki przygotowanego ciasta wkładając je łyżką. Oczywiście na tym etapie to Wy decydujecie jakiej wielkości chcecie kluski, małe powstaną jak dacie ciasta na sam koniec łyżki, jak chcecie większe (ja miałem takie średnie), po prostu dajcie na łyżkę trochę więcej ciasta.

Ciasto z łyżki powinno po włożeniu do wrzątku samo się zsuwać na dno garnka. Po chwili kiedy wszystkie kluski wypłyną, gotowałem je jeszcze 2 minuty i odcedziłem.

Podawałem akurat tym razem z polędwiczkami wieprzowymi w sosie porowym, ale możecie podać do dowolnego dania z sosem lub zjeść polane np. masłem solo. Smacznego.

baner_eboka

Zobacz podobne przepisy:

    Nic nie znaleziono

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Kluski kładzione
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Całkowity czas
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Komentarze
Share Button

Weszliście na PrymitywnaKuchnia.pl szukając:

  • kluski kładzione idealne