Jakoś mnie naszło na ziemniaki dzisiaj. Nie bardzo wiem co o nich napisać, poza tym, że jak zwykle wyszły bardzo bardzo. Po prostu bez specjalnych wstępów tym razem, polecam. Doskonałe danie. W zasadzie można potraktować jako pełny obiad. Proste w przygotowaniu, jednak piecze się dość długo.
Metryczka:
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 2 godziny
Temperatura pieczenia: 180 stopni Celsjusza
Dla ilu osób: 2 osób
Ile ma kalorii: chyba ma
Składniki na ziemniaki z piekarnika:
- 1 kg ziemniaków
- 1 średnia marchewka
- 6 cm kawałek kabanosa wiejskiego
- 10 gałązek świeżego tymianku
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- czarny mielony pieprz
- 1 łyżeczka soli
Przepis na pieczone ziemniaki z marchewką:
Obrałem ziemniaki i marchewkę i pokroiłem w talarki. Kabanosa przekroiłem na pół (to nie był taki najbardziej wysuszony kabanos na świecie, raczej nie przyłożyli się do suszenia) i pokroiłem w drobne kawałki.
Wszystko przełożyłem do szklanego naczynia do zapiekania. Posypałem świeżymi listkami tymianku i listkami rozmarynu, solą i pieprzem. Polałem oliwą i dokładnie wymieszałem.
Wstawiłem do piekarnika i piekłem przez dwie godziny co 10 minut mieszając. Danie gotowe. Smacznego.
Zobacz podobne przepisy:
- Schab z piekarnik z marchewką
- Pieczone ziemniaki w całości
- Ratatouille (ratatuj) bez pomidorów, a co?
- Ryż z warzywami
- Makaron z łagodnym sosem
- Zupa krem z cukinii
- Piekielnie ostre ziemniaki
- Pieczonki, prażonki czyli maścipula