Kiedy idę z Jackiem do Aioli na Placu Konstytucji, to mogę być pewny, że choć weźmie największego hamburgera, to zawsze zrezygnuje z porcji frytek na rzecz dodatkową „sałatkę”. Ta „sałatka” to właśnie kasza pęczak z kolendrą i warzywami. Postarałem się ją w tym przepisie podrobić. Wyszło faktycznie bardzo podobnie i muszę przyznać, że i mi z czasem w krew weszło brać dodatkową „sałatkę z pęczaka”. Dodatkowo, do frytek, nie zamiast.
Ja postanowiłem zrobić sobie kolację z bardzo prosto usmażonej wątróbki drobiowej – tylko lekko popieprzonej, posolonej i obtoczonej delikatnie w mące (ciekawszy przepis na wątróbkę tutaj) i do tego takiego wybornej kaszy pęczak z czerwoną papryką, cebulką szalotką i przede wszystkim podkreślającą smak kolendrą. Polecam 🙂
Metryczka:
Czas przygotowania: 20 minut
Dla ilu osób: dla 1 osoby
Ile ma kalorii: pęczak nie ma podobno kalorii
Składniki na sałatkę z pęczakiem:
- 1 woreczek kaszy pęczak
- kilka gałązek kolendry
- 1 duża czerwona papryka
- 2 szalotki
- gałązka zielonej pietruszki
- sól
- czarny świeżo mielony pieprz
Przepis na pęczak z warzywami i świeżą kolendrą:
Przepis, jak na Prymitywną Kuchnię przystało, jest niezwykle prosty. Po prostu ugotowałem kaszę. Odcedziłem i ostudziłem.
Paprykę pokroiłem w drobną kostkę, a szalotkę bardzo drobno. Kolendrę i zieloną pietruszkę porwałem na niewielkie kawałki. Do wysokiej miski przełożyłem kaszę, dodałem warzywa i zioła, popieprzyłem i lekko posoliłem. Wszystko dokładnie wymieszałem. No i voila. Sałatka z kaszy pęczak gotowa 🙂 Smacznego.
Zobacz podobne przepisy:
- Jedwabisty hummus z kolendrą
- Spaghetti z sosem pomidorowym i pomidorkami koktajlowymi
- Gołąbki wegetariańskie
- Prosta sałatka na śniadanie z grzankami
- Ryż po chińsku z żółtą papryką i jajkiem
- Sałatka z rukoli z pumperniklem
- Zupa kurkowa
- Pasta z makreli (z twarogiem półtłustym)