Szanowni Państwo, nie będę wiele pisał. Przepis na ogórki małosolne, czyli najlepsze przetworzone warzywa. Proste i z Polski. Chociaż przyznać muszę, że równie dobre małosolne robią na Syberii. Małosolne ponad wszystko.
No i ten przepis poniżej, pochodzi od mojego taty. W Polsce zdecydowanie jest Mistrzem od robienia ogórków małosolnych. Także, nie rozpisuje się tylko serdecznie polecam.
Metryczka:
Czas przygotowania: 20 minut
Dla ilu osób: około 15 porcji
Ile ma kalorii: ogórki z górki, prosto na pazurki. kalorii nie stwierdzono
Składniki na pyszny dodatek do obiadu, kolacji, śniadania – ogórki małosolne można jeść bez końca:
- 1,5 kg ogórków gruntowych (na słoik 2,5 litrowy)
- pół główki czosnku
- 4 duże gałązki kopru
- 10 cm kawałek chrzanu (korzeń)
- 1,5 litra wrzącej wody
- 2 łyżki soli
Przepis na potwora, znaczy przetwora:
Do słoika 2,5 litrowego wrzucamy 1,5 kg umytych ogórków gruntowych. Dodajemy do słoika 1/2 główki czosnku, 4 duże gałązki kopru, podrobiony korzeń chrzanu ok 10 cm. Układając małe ogórki w słoiku przekładamy koprem, czosnkiem i chrzanem. Pierwsza warstwa dodatków na spodzie, a ostatnia na górze.
1,5 litra wody zagotować z 2 łyżkami soli.
Ogórki zalać wrzątkiem i zakręcić słoik.
Ogórki małosolne będę gotowe już po 2 dniach. Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Nic nie znaleziono