Ogórki małosolne

Szanowni Państwo, nie będę wiele pisał. Przepis na ogórki małosolne, czyli najlepsze przetworzone warzywa. Proste i z Polski. Chociaż przyznać muszę, że równie dobre małosolne robią na Syberii. Małosolne ponad wszystko.

No i ten przepis poniżej, pochodzi od mojego taty. W Polsce zdecydowanie jest Mistrzem od robienia ogórków małosolnych. Także, nie rozpisuje się tylko serdecznie polecam.

Metryczka: 

Czas przygotowania: 20 minut

Dla ilu osób: około 15 porcji

Ile ma kalorii: ogórki z górki, prosto na pazurki. kalorii nie stwierdzono

Składniki na pyszny dodatek do obiadu, kolacji, śniadania – ogórki małosolne można jeść bez końca:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych (na słoik 2,5 litrowy)
  • pół główki czosnku
  • 4 duże gałązki kopru
  • 10 cm kawałek chrzanu (korzeń)
  • 1,5 litra wrzącej wody
  • 2 łyżki soli

Przepis na potwora, znaczy przetwora:

Do słoika 2,5 litrowego wrzucamy 1,5 kg umytych ogórków gruntowych. Dodajemy do słoika 1/2 główki czosnku, 4 duże gałązki kopru, podrobiony korzeń chrzanu ok 10 cm. Układając małe ogórki w słoiku przekładamy koprem, czosnkiem i chrzanem. Pierwsza warstwa dodatków na spodzie, a ostatnia na górze.

1,5 litra wody zagotować z 2 łyżkami soli.

Ogórki zalać wrzątkiem i zakręcić słoik.

Ogórki małosolne będę gotowe już  po 2 dniach. Smacznego!

baner_eboka

 

malosolne-ogorki

ogorki-malosolne

malosolne-ogorki-kiszone

Zobacz podobne przepisy:

    Nic nie znaleziono

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273