Brak mi słów. A w zasadzie to widzę, że Kai brak słów. Ale się rozpisała 😉
„Przepis na te muffiny jest jeszcze prostszy niż ten na muffiny bananowe. Tu właściwie wystarczy zmieszać ze sobą wszystkie składniki, kolejność jest też mało istotna. Robi się je też bardzo szybko, nie da się zepsuć. To też dobry pomysł na deser dla niezapowiedzianych gości.
Do tego są piękne. I rosną bardziej niż te bananowe. No jak z żurnala są po prostu…”
„No jak z żurnala są po prostu…”
No jak z żurnala po prostu? Boże co to ma być? Czytajcie już lepiej sam przepis, bo ja się załamałem.
Metryczka:
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 – 25 minut
Temperatura pieczenia: 180 stopni Celsiusza
Dla ilu osób: dla kilku osób, powstaje 12 muffinów
Ile ma kalorii: podobnie jak w przypadku muffinów bananowych – jak się zje jednego, to organizm się nie zorientuje.
Składniki na muffinki czekoladowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- pół szklanki kakao (tego prawdziwego, gorzkiego)
- 1 szklanka ciepłej kawy (jakiej chcemy)
- 2 jajka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- tabliczka czekolady gorzkiej
Przepis na czekoladowe conieco:
Wszystkie składniki mieszamy na gładką, jednolitą masę – ja wrzucam do miski najpierw wszystkie suche składniki, potem wlewam kawę, olej, jaja i mieszam wszystko mikserem.
Pod koniec dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy. Wlewamy do foremek i pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Po 20 minutach wbić patyczek do szaszłyków w środek – jak jest suchy babeczki gotowe, jak mory trzeba jeszcze kilka minut piec. Gotowe! Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Muffiny bananowe
- Proste ciasto czekoladowe (z Nutellą)
- Babeczki potrójnie czekoladowe z bananami
- Muffinki (i plaskatki) czekoladowe jajko niespodzianka
- Muffinki mocno czekoladowe bez mleka
- Muffinki cytrynowe
- Babeczki cytrynowe z Nutellą
- Batony daktylowo-kokosowe z orzechami