Makaron z byle czym

Dzisiaj zrobiłem to co robić powinienem wczoraj. Odłożone sprzątanie mieszkania. Masakra tak straszna, że należało mi się coś dobrego do jedzenia. Więc na szybko powstał przepis na makaron z tego co było w lodówce.

Nie powiem, żeby lodówka była jakaś przesadnie pusta i spokojnie dałoby się zrobić np. całkiem porządny makaron carbonara. Jednak miałem rukolę, która powoli swój żywot zaczynała już kończyć i chciałem ją wykorzystać. No i powstał taki miks. Makaron z byle czego, a w zasadzie to taki na zielono (bo i rukola, szczypior, zielona papryka) z chudą wędliną. Do tego ostra papryczka (przyznam, że chyba lekko przesadziłem, ale to dlatego, że wczoraj miałem reklamację, że krewetki nie były aż tak ostre, jak być miały ;).

Całkiem udane danie, do tego przygotowane dosłownie w 20 minut. Nic tylko robić i nie narzekać. Jeśli przygotujecie wersję z papryczką, to na pewno przyda się albo czerwone wino, albo chociaż jakieś dobre pszeniczne piwo. Polecam!

Metryczka:

Czas przygotowania: 20 minut

Dla ilu osób: dwie całkiem przyzwoite porcje

Ile ma kalorii: po solidnym sprzątaniu mieszkania, jakby nie miało

Składniki na makaron z wędliną, zieleniną i serem:

  • kilka plastrów chudej wędliny (ja miałem końcówkę szynki włoskiej i polędwicy sopockiej)
  • 2 garści rukoli
  • 1 szalotka
  • 2 cebulki dymki (i cebulka i szczypior)
  • 1 duża czerwona ostra papryczka (jeśli nie chcesz bardzo ostrego tylko średnie, użyj 1/3 takiej papryczki, jeśli chcesz łagodne, pomiń ten składniki)
  • połowa dużej zielonej papryki (świeżej)
  • połowa serka brie z oliwkami (czyli pół standardowego opakowania)
  • oliwa z oliwek
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • suszony rozmaryn
  • sól
  • makaron (ja użyłem fettuccine)

Przepis na makaron z tym co jest w lodówce:

Najpierw ugotowałem makron i odcedziłem.

Zabrałem się za przygotowanie dania. Wędlinę pokroiłem w paski, szalotkę i dymki (cebulki) w dość grubą kostkę. Czerwoną ostrą papryczkę w spore kwadraty. Na patelni (takiej głębszej) rozgrzałem oliwę i wrzuciłem wędlinę, papryczki i cebulki (szalotkę i dymkę). Posypałem dwiema szczyptami soli, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i łyżeczką suszonego rozmarynu.

Zieloną papryką pokroiłem w paski i po około 4 minutach dodałem na patelnie. Podsmażyłem około 3 minut i dodałem pokrojone w kwadraty kawałki serka brie (u mnie z oliwkami, ale oczywiście może być bez). Chwilę mieszałem, żeby serki się ładnie zaczęły topić.

Dodałem wcześniej ugotowany makaron i bardzo dokładnie wymieszałem. Popieprzyłem jeszcze świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Dodałem grubo pokrojony szczypior z dymki. Na koniec wyłączyłem „ogień” pod patelnią i dodałem poszarpaną na małe kawałki świeżą rukolę. Dokładnie wymieszałem.

Danie z niczego gotowe:) Smacznego!

baner_eboka

makaron-z-zielonymi-warzywami-i-ziolami

skladniki-na-ostry-makaron

przygotowanie-makaronu-z-byle-czego

makaron-z-ziolami-i-wedlina

makaron-z-rukola-i-papryka

makaron-z-byle-czym

makaron-z-byle-czego

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273