Buraczki na słodko z piekarnika

Dzisiaj łatwy przepis z wczorajszego obiadu. Obiad był walentynkowy, wiec jakiś czerwony akcent być musiał. Szczególnie, że obiad zjadłem z dziadkiem Ninki i Ninką (babcia się rozchorowała i nie dojechała, ale z tej okazji dostała korespondencyjnie od Ninki fantastyczny walentynkowy rysunek:).

Zresztą bardzo fajne te Walentynki. Idzie człowiek do kawiarni z ojcem napić się kawy i dostaje rabat dla zakochanych za zakup dwóch kaw. Lubię. Chociaż z drugiej strony kolejka nie warta chyba była tego rabatu. No i stałem w kolejce chłopów po kawę. Bo tak, to jedyne co mnie łączyło, to zasada kolejkowa. Jak facet przychodzi z dziewczyną, to jasne kto będzie stał. Jak dziadek, syn i wnuczka – też zawsze to wiadomo.

No więc jak już nas tak uraczono walentynkową promocją, to nie było mocnych. Obiad też musiał być oznaczony. Padło na buraki. Zakochane nie mogły być inne niż słodkie. Takie przygotowałem, słodkie, lekko ziołowe. Co szczególnie istotne dla leniwych, bez gotowania i ścierania. Całkiem znośne.

Tata zjadł, pochwalił i mimo, że miał zostać do niedzieli pojechał do mamy. Chyba porwało go miłosne uniesienie. Po słodkich burakach? Czemu nie? Dlatego też polecam.

Metryczka:

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 40 minut

Temperatura pieczenia: 210 stopni Celsjusza

Dla ilu osób: dwie całkiem przyzwoite porcje (ale wystarczy dodać buraków i będzie na ile chcecie)

Ile ma kalorii: buraki nie mają kalorii

Składniki na buraki na słodko bez gotowania:

  • 2 średnie buraki
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • czarny mielony pieprz
  • szczypta soli
  • łyżka oliwy z oliwek

Przepis na słodkie buraczki z piekarnika:

Buraki łatwo przygotować. Wielką zaletą jest brak ścierania ich.

Zacząłem od obrania buraków i pocięcia w niewielką kostkę (jaką widać na zdjęciu). Przełożyłem do płytkiego naczynia żaroodpornego i posypałem cukrem. Dodałem rozmaryn, szczyptę soli i czarnego mielonego pieprzu (nie za dużo). Polałem oliwą z oliwy i wymieszałem.

Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego na 210 stopni Celsjusza na 40 minut. Co 15 minut mieszałem. Po 40 minutach (o ile buraczki są już wystarczająco miękkie, warto spróbować) danie gotowe. Smacznego!

baner_eboka

buraczki-na-slodko-z-piekarnika

buraki-z-piekarnika-na-slodko

buraczki-bez-gotowania

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273