Indyk w sezamowej panierce

Ninka nie docenia „innej” kuchni. Tylko prymitywną 😉 Niestety. Dzisiaj byliśmy u przyjaciół na obiedzie. Nie tknęła nic. „Tatuś, ja jednak wolę zjeść w domu”. No i masz ci babo placek. Na szczęście jestem zapobiegliwy i w domu czekał przygotowany, przyprawiony już filet z indyka.

Więc po powrocie do domu była szybka akcja. Jednak postanowiłem trochę to proste danie urozmaicić i zrobiłem inną niż zwykle panierkę. No i dzięki temu dowiedziałem się zupełnie niespodziewanego.

„Tatuś, tobie to coś co wygląda jak nasionka, albo pestki smakuje, więc ty tego nie czujesz. Ale ja tego nie lubię, więc ja to czuję!”

Tak. Jak ci coś smakuje, to tego nie czujesz, czujesz dopiero, jak tego nie lubisz. Ciekawa teoria 6 letniej Spryciuli 🙂 Oczywiście to było w odpowiedzi na pytanie „Tatuś, a co to jest to białe co przypomina nasionka?”. Ja mówię, że to panierka ale tego białego nie czuć.

Ale zjadła. Generalnie moja teoria jest jednak taka, że Ninka w dużej mierze smakuje wzrokiem.

Metryczka: 

Czas przygotowania: 25 minut

Dla ilu osób: 4 porcje

Ile ma kalorii: sporo

Składniki na bardzo prostą sezamową panierkę:

  • 40 dkg fileta z indyka
  • oliwa z oliwek
  • jedno kurze jajo
  • trzy łyżki bułki tartej
  • dwie łyżki sezamu
  • łyżka mąki
  • słodka śmietanka 30% (1/3 małego kubeczka)
  • czarny mielony pieprz
  • niewielki kawałek imbiru
  • sól

Przepis (sezamowo):

Indyka dzień wcześniej pokroiłem na cienkie paski i natarłem pieprzem (nie za dużo, bo to jednak dla dziecka) i solą oraz drobno pokrojonym imbirem (z kawałka mniej więcej 1 cm). Polałem oliwą (łyżka oliwy) i dokładnie wymieszałem. Przykryłem folią aluminiową i wstawiłem do lodówki (spokojnie można to zrobić na godzinę przed gotowaniem).

Jajko rozbełtałem i dolałem do niego śmietankę. Dokładnie wymieszałem. Przelałem do głębokiego talerza.

Do drugiego głębokiego talerza wsypałem bułkę tartą, mąkę oraz sezam. Dokładnie wymieszałem.

Na patelni rozgrzałem oliwę z oliwę i smażyłem kilka minut z każdej strony indyka. Wcześniej oczywiście zanurzonego w jajku ze śmietaną i dokładnie obtoczonego w panierce z bułki, mąki i sezamu. Efekt, dobry indyk w złotej panierce. Smacznego!

baner_eboka

indyk_w_sezamowej_panierce_2

 

indyk_w_sezamowej_panierce_1

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze