Indyk w sezamowej panierce

Ninka nie docenia „innej” kuchni. Tylko prymitywn膮 馃槈 Niestety. Dzisiaj byli艣my u przyjaci贸艂 na obiedzie. Nie tkn臋艂a nic. „Tatu艣, ja jednak wol臋 zje艣膰 w domu”. No i masz ci babo placek. Na szcz臋艣cie jestem zapobiegliwy i w domu czeka艂 przygotowany, przyprawiony ju偶 filet z indyka.

Wi臋c po powrocie do domu by艂a szybka akcja. Jednak postanowi艂em troch臋 to proste danie urozmaici膰 i zrobi艂em inn膮 ni偶 zwykle panierk臋. No i dzi臋ki temu dowiedzia艂em si臋 zupe艂nie niespodziewanego.

„Tatu艣, tobie to co艣 co wygl膮da jak nasionka, albo pestki smakuje, wi臋c ty tego nie czujesz. Ale ja tego nie lubi臋, wi臋c ja to czuj臋!”

Tak. Jak ci co艣 smakuje, to tego nie czujesz, czujesz dopiero, jak tego nie lubisz. Ciekawa teoria 6 letniej Spryciuli 馃檪 Oczywi艣cie to by艂o w odpowiedzi na pytanie „Tatu艣, a co to jest to bia艂e co przypomina nasionka?”. Ja m贸wi臋, 偶e to panierka ale tego bia艂ego nie czu膰.

Ale zjad艂a. Generalnie moja teoria jest jednak taka, 偶e Ninka w du偶ej mierze smakuje wzrokiem.

Metryczka:聽

Czas przygotowania: 25 minut

Dla ilu os贸b:聽4 porcje

Ile ma kalorii: sporo

Sk艂adniki na bardzo prost膮 sezamow膮 panierk臋:

  • 40 dkg fileta z indyka
  • oliwa z oliwek
  • jedno kurze jajo
  • trzy 艂y偶ki bu艂ki tartej
  • dwie 艂y偶ki sezamu
  • 艂y偶ka m膮ki
  • s艂odka 艣mietanka 30% (1/3 ma艂ego kubeczka)
  • czarny mielony pieprz
  • niewielki kawa艂ek imbiru
  • s贸l

Przepis (sezamowo):

Indyka dzie艅 wcze艣niej pokroi艂em na cienkie paski i natar艂em pieprzem (nie za du偶o, bo to jednak dla dziecka) i sol膮 oraz drobno pokrojonym imbirem (z kawa艂ka mniej wi臋cej 1 cm). Pola艂em oliw膮 (艂y偶ka oliwy) i dok艂adnie wymiesza艂em. Przykry艂em foli膮 aluminiow膮 i wstawi艂em do lod贸wki (spokojnie mo偶na to zrobi膰 na godzin臋 przed gotowaniem).

Jajko rozbe艂ta艂em i dola艂em do niego 艣mietank臋. Dok艂adnie wymiesza艂em. Przela艂em do g艂臋bokiego talerza.

Do drugiego g艂臋bokiego talerza wsypa艂em bu艂k臋 tart膮, m膮k臋 oraz sezam. Dok艂adnie wymiesza艂em.

Na patelni rozgrza艂em oliw臋 z oliw臋 i sma偶y艂em kilka minut z ka偶dej strony indyka. Wcze艣niej oczywi艣cie zanurzonego w jajku ze 艣mietan膮 i dok艂adnie obtoczonego w panierce z bu艂ki, m膮ki i sezamu. Efekt, dobry indyk w z艂otej panierce. Smacznego!

baner_eboka

indyk_w_sezamowej_panierce_2

 

indyk_w_sezamowej_panierce_1

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273