Grzanki czosnkowe z bagietki do sałatki

Ja niestety bardzo lubię pieczywo. Dlatego jak robię sobie jakieś „zdrowe” sałatki, zawsze lubię do nich dodać grzanki. Nie lubię ciężkich sałatek, np. typowo polskiej warzywnej z majonezem (tej nienawidzę). Lubię sałaty, lubię rukolę (zobacz sałatkę z rukoli), roszpunkę. Do tego wielość dodatków. No i oczywiście grzanki.

Dlatego, że pasują do różnych sałatek, umieszczam je jako osobny przepis. Możecie spokojnie dodawać je do wszelkich „włoskich” sałat.

Niezwykła jest też łatwość ich przygotowania. A podane z sałatką, potrafią uśpić każde sumienie 😉

Metryczka:

Czas przygotowania: 3 minuty

Czas pieczenia: 7 – 10 minut

Temperatura pieczenia: 200 stopni Celsjusza

Dla ilu osób: dowolnej

Ile to ma kalorii: to nadal bagietka, czyli pieczywo pszenne (kalorii, kilokalorii ma aż nadto)

Składniki na grzanki z bagietki:

  • Bagietka z wczoraj
  • Oliwa z oliwek
  • Ząbek czosnku
  • Suszone zioła prowansalskie
  • Mielona papryczka chili 

Przepis (grzejcie piekarnik):

Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Sprawdzam statusy na fejsie. Kroję bagietkę na talarki (czyli takie krążki 1, maks 2 centymetrowe), kompletnie nie przejmując się tym, że są one nierówne (zobaczcie zdjęcie). Z foli aluminiowej formułuję taki koszyczek (na upartego też go widać na zdjęciu). Do niego wkładam pokrojoną bagietkę.

Obieram ząbek czosnku, piąstką go rozbijam i kroję na drobne kawałki. Posypuję czosnkiem, paprykę oraz ziołami prowansalskimi talarki z bagietki. Wszystko polewam nierównomiernie oliwą z oliwek. Wkładam do piekarnika.

Po około 7 – 10 minutach (byle się nie przypaliło), grzanki są gotowe. Dodaje do sałatki, a jeśli jakimś cudem jej nie zrobiłem, da się wszamać je z ketchupem i też są dobre. Smacznego!

baner_eboka

grzanki_do_salatki_1

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273