Ja niestety bardzo lubię pieczywo. Dlatego jak robię sobie jakieś „zdrowe” sałatki, zawsze lubię do nich dodać grzanki. Nie lubię ciężkich sałatek, np. typowo polskiej warzywnej z majonezem (tej nienawidzę). Lubię sałaty, lubię rukolę (zobacz sałatkę z rukoli), roszpunkę. Do tego wielość dodatków. No i oczywiście grzanki.
Dlatego, że pasują do różnych sałatek, umieszczam je jako osobny przepis. Możecie spokojnie dodawać je do wszelkich „włoskich” sałat.
Niezwykła jest też łatwość ich przygotowania. A podane z sałatką, potrafią uśpić każde sumienie 😉
Metryczka:
Czas przygotowania: 3 minuty
Czas pieczenia: 7 – 10 minut
Temperatura pieczenia: 200 stopni Celsjusza
Dla ilu osób: dowolnej
Ile to ma kalorii: to nadal bagietka, czyli pieczywo pszenne (kalorii, kilokalorii ma aż nadto)
Składniki na grzanki z bagietki:
- Bagietka z wczoraj
- Oliwa z oliwek
- Ząbek czosnku
- Suszone zioła prowansalskie
- Mielona papryczka chili
Przepis (grzejcie piekarnik):
Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Sprawdzam statusy na fejsie. Kroję bagietkę na talarki (czyli takie krążki 1, maks 2 centymetrowe), kompletnie nie przejmując się tym, że są one nierówne (zobaczcie zdjęcie). Z foli aluminiowej formułuję taki koszyczek (na upartego też go widać na zdjęciu). Do niego wkładam pokrojoną bagietkę.
Obieram ząbek czosnku, piąstką go rozbijam i kroję na drobne kawałki. Posypuję czosnkiem, paprykę oraz ziołami prowansalskimi talarki z bagietki. Wszystko polewam nierównomiernie oliwą z oliwek. Wkładam do piekarnika.
Po około 7 – 10 minutach (byle się nie przypaliło), grzanki są gotowe. Dodaje do sałatki, a jeśli jakimś cudem jej nie zrobiłem, da się wszamać je z ketchupem i też są dobre. Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Pieczona bagietka po prowansalsku
- Sałatka z rukoli z grzankami
- Paluchy czosnkowe pszenne
- Zapieksa bez sera
- Bruschetta pomidorowa a la Tymianek
- Prosta sałatka na śniadanie z grzankami
- Sałaty na słodko