Wpis Kai:
„Ta przekąska wszystkim zawsze smakuje! Nic więcej nie piszę, bo mi się nie chce. To danie mówi samo za siebie. O!”
Hm… a ja oddaje jej 101 wpis na stronie. Hm… To pokolenie ma wszystko w du, du du du.
Metryczka:
Czas przygotowania: 45 minut
Czas pieczenia: około 8 minut
Temperatura pieczenia: 250 stopni Celsjusza
Dla ilu osób: wychodzą z tego dwie blachy placka. Dla mnie jednej na rok – dla innych dwóch pewnie na jedno posiedzenie (i nie myślę tu o żadnych konkretnych dwóch…). OCENZUROWANE
Ile ma kalorii: to w sumie lekkie jest…a z piwem to i tak się nie pamięta.
Składniki na drożdżowe placki z pesto, które możecie zrobić sobie sami:
- Ok pół kilo maki pszennej
- 2 saszetki drożdży suszonych (14 g)
- Łyżeczka soli
- Łyżeczka cukru
- 300 ml letniej wody
- Słoiczek pesto zielonego i czerwonego (można samemu zrobić, jak się komuś chce)
Przepis na gniecenie:
Do wody wsypać cukier, drożdże, wymieszać i odstawić na 5 minut, żeby drożdże zaczęły działać (zrobi się pianka). Mąkę i sól wsypać do dużej miski, zalać drożdżami i wyrabiać.
Trzeba wyrabiać aż zrobi się ładne i gładkie ciasto – nie powinno się kleić do rąk – to tak z 10 minut ( na początku pewnie będzie wilgotne i kleiste, ale nie należy dodawać mąki – w miarę wyrabiania będzie coraz lepiej). Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 30 minut (można na dłużej, ciasto można przygotować nawet z kilkugodzinnym wyprzedzeniem i wstawić je do lodówki – tylko w lodówce Wam raczej nie wyrośnie, więc wstawiajcie wyrośnięte – przypis Prymitywna Kuchnia).
Rozgrzać piekarnik do 250 stopni C (dolne grzanie). Później ciasto podzielić na dwie równe części i rozwałkować obie na papierze do pieczenia na całą szerokość i długość blachy – powinno być dosyć cienkie.
Teraz wystarczy rozsmarować na wierzchu pesto – na jednym kawałku zielone, na drugim czerwone. Piec po kolei ok. 8 minut na placek – w dobrze nagrzanym piekarniku, tyle powinno wystarczyć, żeby był zarumieniony od spodu, zrobią się też na nim piękne burchle.
Gorące placki pokroić albo porwać na kawałki. Gotowe! Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Makaron z pesto z rukoli
- Jagodzianki
- Zawijasy z pesto w cieście północnoafrykańskim
- Proste bułki do hamburgerów
- Makaron z pesto z roszponki
- Pizza pr(ostra) jak diabli
- Makaron z pesto, serem Cambozola i rukolą
- Placuszki bananowe z gruszkami i miodem