Dzisiaj przygotowujemy się do opadów śniegu, które pewnie nas wszystkich (ale na pewno nie drogowców) zaskoczą w Wielką Niedzielę tudzież Poniedziałek. Dlatego śniadanie oprószyliśmy śniegiem, oto dowód:
W związku z tym nie mogliśmy tego darować też poobiedniemu ciastu marchewkowo gruszkowego. Tak jakoś wyszło, że się niespodziewanie pojawiło. Co więcej, byłem przekonany, że Ninie nie posmakuje, a tu zaskoczenie dnia… zjadła ogromny kawałek.
No tak, ale przecież wcześniej odpuściła pół obiadu. Ciasto jest bardzo proste, inne, mniej mokre niż przepis wcześniejszy na ciasto marchewkowe. Bardziej wytrawne, w sensie mniej słodkie. Takie w sam raz do kawy i na poobiedni deser. Polecam.
Metryczka:
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Temperatura pieczenia: 180 stopni Celsjusza
Dla ilu osób: dla kilku, kilkunastu
Ile ma kalorii: w dwie marchewki
Składniki na inne ciasto marchewkowe:
- 1 szklanka startej marchewki (ja zmiksowałem na drobno w przystawce do szatkowani blendera, u mnie potrzebowałem 5 niedużych marchewek)
- 2 średnie gruszki
- 3 jaja kurze
- pół szklanki oliwy z oliwek
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu
- 8 goździków
- 8 ziaren ziela angielskiego
- masło i bułka tarta (do wysmarowania foremki)
- cukier puder (do posypania ciasta po upieczeniu)
Przepis na ciasto z marchewek i gruszek:
Marchewki i gruszki obrałem i starłem bardzo drobno w przystawce szatkującej do blendera (równie dobrze można zetrzeć na tarce o małych oczkach). Przełożyłem do miski.
Do wysokiego pojemnika wlałem pół szklanki oliwy z oliwek i wbiłem 3 jajka. Dokładnie wymieszałem, żeby powstała jednolita masa.
Do dużej miski wsypałem 1,5 szklanki mąki, pół szklanki cukru, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Dodałem 1 łyżkę cynamonu i rozgniecione ziarenka ziela angielskiego i goździków. Dokładnie wymieszałem.
Powstała dość sucha masa, do której dodałem starte marchewki i gruszki. Wymieszałem. Powinna powstać masa już nie tak zbita.
Foremkę (taką 25 na 35 cm) nasmarowałem masłem i obsypałem bułką tartą. Przełożyłem do niej masę i dokładnie, równo rozprowadziłem po całej foremce.
Wstawiłem do wcześniej rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piekłem dokładnie 35 minut. Po tym czasie zostawiłem w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami do przestygnięcia. Kiedy już było chłodne, wystawiłem i posypałem cały wierzch cukrem pudrem. Ciasto marchewkowe z gruszkami gotowe. Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Ciasto marchewkowe klasyk
- Wątróbka drobiowa z gruszką
- Placuszki bananowe z gruszkami i miodem
- Surówka z marchewki
- Piersi kacze długo pieczone
- Tortellini z farszem marchewkowym
- Ratatouille (ratatuj) bez pomidorów, a co?
- Ryż z warzywami