Ciasto marchewkowo gruszkowe

Dzisiaj przygotowujemy się do opadów śniegu, które pewnie nas wszystkich (ale na pewno nie drogowców) zaskoczą w Wielką Niedzielę tudzież Poniedziałek. Dlatego śniadanie oprószyliśmy śniegiem, oto dowód:

nalseniki-zimowe

W związku z tym nie mogliśmy tego darować też poobiedniemu ciastu marchewkowo gruszkowego. Tak jakoś wyszło, że się niespodziewanie pojawiło. Co więcej, byłem przekonany, że Ninie nie posmakuje, a tu zaskoczenie dnia… zjadła ogromny kawałek.

No tak, ale przecież wcześniej odpuściła pół obiadu. Ciasto jest bardzo proste, inne, mniej mokre niż przepis wcześniejszy na ciasto marchewkowe. Bardziej wytrawne, w sensie mniej słodkie. Takie w sam raz do kawy i na poobiedni deser. Polecam.

Metryczka:

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 35 minut

Temperatura pieczenia: 180 stopni Celsjusza

Dla ilu osób: dla kilku, kilkunastu

Ile ma kalorii: w dwie marchewki

Składniki na inne ciasto marchewkowe:

  • 1 szklanka startej marchewki (ja zmiksowałem na drobno w przystawce do szatkowani blendera, u mnie potrzebowałem 5 niedużych marchewek)
  • 2 średnie gruszki
  • 3 jaja kurze
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 8 goździków
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • masło i bułka tarta (do wysmarowania foremki)
  • cukier puder (do posypania ciasta po upieczeniu)

Przepis na ciasto z marchewek i gruszek:

Marchewki i gruszki obrałem i starłem bardzo drobno w przystawce szatkującej do blendera (równie dobrze można zetrzeć na tarce o małych oczkach). Przełożyłem do miski.

Do wysokiego pojemnika wlałem pół szklanki oliwy z oliwek i wbiłem 3 jajka. Dokładnie wymieszałem, żeby powstała jednolita masa.

Do dużej miski wsypałem 1,5 szklanki mąki, pół szklanki cukru, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Dodałem 1 łyżkę cynamonu i rozgniecione ziarenka ziela angielskiego i goździków. Dokładnie wymieszałem.

Powstała dość sucha masa, do której dodałem starte marchewki i gruszki. Wymieszałem. Powinna powstać masa już nie tak zbita.

Foremkę (taką 25 na 35 cm) nasmarowałem masłem i obsypałem bułką tartą. Przełożyłem do niej masę i dokładnie, równo rozprowadziłem po całej foremce.

Wstawiłem do wcześniej rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piekłem dokładnie 35 minut. Po tym czasie zostawiłem w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami do przestygnięcia. Kiedy już było chłodne, wystawiłem i posypałem cały wierzch cukrem pudrem. Ciasto marchewkowe z gruszkami gotowe. Smacznego!

baner_eboka

 ciasto-gruszkowo-marchewkowe

gruszkowo-marchewkowe-ciasto

ciasto-z-marchewek

ciasto-marchewkowko-gruszkowe

marchewkowo-gruszkowe-ciasto

masa-na-ciasto-marchewkowo-gruskowe

ciasto-marchewkowe-z-gruszkami

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273