Tarta cytrynowa z borówkami
http://prymitywnakuchnia.pl/tarta-cytrynowa-borowkami/
Share Button

Tak jak obiecałem, Kaja przygotowała przepis na tartę cytrynową z borówkami. Tyle tylko… no właśnie, nie przesłała wstępniaka. A co ja mam napisać o tej tarcie, skoro jej nawet nie jadłem? Bo przecież ja praktycznie nie jadam deserów.

Nawet wczoraj się powstrzymałem kiedy Jacek jadł pavlovę u Gesslera. Co prawda miał się ze mną podzielić, ale kawałek był tak skromny w rozmiarze, że Jacek dzielić się już nie chciał. Także uważajcie, jeśli chcecie zjeść pavlovę w Warszawie Wschodniej, zamawiajcie od razu dwie. Warto!

No więc mając znikome pojęcie o deserach, mogę napisać tylko tyle, że przepis na pewno jest godny na Dzień Dziecka i każda dobra mama, tudzież dobry tata powinien taką przyjemność swojej pociesze upiec.

Tak przy okazji dnia dziecka, kolega opowiedział mi niedawno dobry dowcip, wyjątkowo abstrakcyjny.

Było tak:

Siedzi sroka na sośnie. Pod sosnę podchodzi krowa. Sroka patrzy, a krowa zaczyna się na tę sosnę wspinać. I walczy raciczkami, czy co tam ma krowa, z tą sosną. Mija dłuższa chwila, sroka patrzy z niedowierzaniem, a krowa wspięła się i siada obok niej na gałęzi. Sroka pyta:

– ej krowa a co ty tu robisz?

– a przyszłam sobie zjeść wisienki

Sroka puka się w łebek i mówi zażenowana:

– oj krowa głupiaś ty, to sosna, tu nie ma wisienek

Na co krowa pogodnie:

– no wiem. Wisienki mam w słoiczku.

Kurtyna!

Tak, w tej krowie na pewno jest wiele z uroku dziecka, dzieciństwa. Zresztą jak w każdym z nas. Nie zapominajcie o tym. Wszystkiego dobrego!

I zabierajcie się do robienia tarty cytrynowej z borówkami. Polecam!

Metryczka: 

Czas przygotowania: łącznie z 2 godziny.

Temperatura pieczenia: 180 stopni Celsjusza

Czas pieczenia: 15 – 17 minut

Dla ilu osób: spokojnie można podzielić na 8-10 kawałków.

Ile ma kalorii: dużo, niestety. To nie sorbet cytrynowy.

Składniki na fantastyczną tartę cytrynową:

        Składniki na ciasto kruche:

  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • Szklanka cukru pudru
  • 2 szklanki maki
  • 200 g zimnego masła
  • Skórka starta z 2 cytryn ( muszą być bardzo dokładnie umyte. Modest Amaro kazałby je najpierw sparzyć. – boże Kaja, czy Ty zawsze musisz mi się z tym Modestem gdzieś wcisnąć? – przypis PrymitywnaKuchnia.pl)

Składniki na masę cytrynową:

  • Sok wyciśnięty z 8 cytryn
  • Skórka starta z 2 cytryn (jak wyżej)
  • Szklanka cukru
  • Łyżka ekstraktu lub pasty waniliowej
  • 250 ml śmietanki kremówki (30 lub 36 proc tłuszczu)
  • 5 jajek 

Przepis (tarta to tarta tamto):

Trzeba zacząć od ciasta. Ja mam przepis dla leniwych. Wrzucamy wszystkie składniki do blendera (masło posiekajcie wcześniej nożem na kawałki mniejsze) i blendujemy. Z ciasta powinna zrobić się po chwili kula (jeśli jest zbyt mokre dodajcie więcej mąki, jeśli za suche, dolejcie odrobinę zimnej wody).

Kulę wyciągamy, kładziemy na kawałku papieru do pieczenia, na nim kładziemy drugi kawałek papieru i tak wałkujemy ciasto w kształt okręgu. Ciasto przekładamy na formę do tarty – jeśli macie taką z nieprzywierającą powłoką i wyjmowanym dnem nie dawajcie na spód papieru. Ciasto dociśnijcie równo do formy i wyrównajcie po bokach, wrzućcie to zamrażarki na 10 minut.

Ciasto piec w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 15-17 minut, aż się lekko zrumieni -ja kładę na pierwsze 12 minut na ciasto papier i fasolkę (taką suchą fasolkę, żeby ścianki nie spłynęły), potem zdejmuję i dopiekam, żeby się zarumieniło.

Ciasto po upieczeniu powinno lekko wystygnąć – przynajmniej 40 minut, można też upiec je dzień wcześniej.

Składniki na masę mieszamy trzepaczką w misce aż się połączą, wylewamy na spód z ciasta po sam brzeg i pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza ( na środkowej półce w piekarniku). Ciasto po upieczeniu musi wystygnąć, żeby dobrze się ścięło – zauważycie, że tuż po upieczeniu będzie jeszcze dość budyniowate.

Na wystudzone ciasto wrzucamy umyte borówki. Tu można oczywiście dać ulubione owoce, można posypać cukrem pudrem lub płatkami migdałów, można udekorować bitą śmietaną. Ale równie dobre będzie bez dodatków! Gotowe! Smacznego!

baner_eboka

tarta_cytrynowa_z_borowkami_4

tarta_cytrynowa_z_borowkami_1

tarta_cytrynowa_z_borowkami_2

tarta_cytrynowa_z_borowkami_3

Podsumowanie
Przepis na
Tarta cytrynowa z borówkami
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Całkowity czas
Średnia ocen
5 Based on 4 Review(s)
Share Button

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273