Guacamole
http://prymitywnakuchnia.pl/guacamole/
Share Button

Zdarzyło mi się kupić ostatnio awokado. Pewnie były w promocji 😉 No i leżało sobie tak już z trzy dni, że w zasadzie to już prawie samo zaczynało wychodzić. A na to nie ma innej rady niż przygotować guacamole.

Przepis idealnie pasuje do prymitywnej kuchni z powodów co najmniej dwóch.

Pierwszy jest taki, że na upartego to może byłoby zrobić ten meksykański, zielony, lekko mdławy sos, tylko używając rąk. Dość sprawne musiałby być te ręce (szczególnie, żeby poradzić sobie z „rozebraniem” awokado), ale tak. Wystarczyłyby. Ja oczywiście pomogłem sobie widelcem.

Jest jednak powód znacznie istotniejszy. Dzisiaj polska reprezentacja gra w półfinale mistrzostw świata w siatkówce. Tak, w tych zakodowanych mistrzostwach. Nie grają co prawda z Meksykanami, wiec jedząc guacamole, nie „zjadacie” im przeciwnika. No ale przecież wszyscy wiemy, że dobre kibicowanie nie obejdzie się bez piwa. Stop. Bez nachos z sosem guacamole.

Tego się trzymajmy. Polecam!

Metryczka: 

Czas przygotowania: 7 minut

Dla ilu osób: to zależy jak bardzo lubicie z nachos

Ile ma kalorii: z nachos? nie pytajos

Składniki na dodatek do meksykańskich przekąsek:

  • 1 dojrzałe awokado
  • kawałek zielonej papryczki chili
  • pół sporej szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z limonki
  • sól
  • czarny mielony pieprz
  • kilka ziaren kolendry

Przepis na smak nie do podrobienia:

Znacie sposób na obieranie, a w zasadzie to dobieranie się do awokado? Trzeba ponacinać je na pół (wzdłuż owocu) i lekko obrócić. Wtedy jedna część odchodzi, a druga zostaje z pestką. W miękką pestkę wbijacie lekko nóż i obracacie. W ten sposób szybko pozbędziecie się pestki.

Z tak przygotowanego awokado, łyżką wydłubałem miąższ i przełożyłem do miseczki. Dodałem dwie łyżki soku z limonki i rozgniotłem widelcem. Dodałem pokrojoną drobno szalotkę, papryczkę chili i ząbek czosnku. Przyprawiłem szczyptą soli, czarnego mielonego pieprzu i rozgniecionymi w rękach kilkoma ziarnami kolendry.

Bardzo dokładnie pogniotłem i wymieszałem widelcem. Wasze guacamole gotowe. Nic, tylko zasiadać przed TV i smakować się w oglądaniu polskiej reprezentacji na mistrzostwach świata w siatkówce. Obowiązkowo z porcją nachos i delikatnym sosem guacamole. Smacznego!

baner_eboka

zielone-guacamole

nachosy-i-guacamole

nachos-z-guacamole

guacamole-z-awokado

Zobacz podobne przepisy:

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Guacamole
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Całkowity czas
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)
Komentarze
Share Button