Tatar z udźca wołowego

No i pierwszy raz Prymitywna Kuchnia użyła dzisiaj maszynki do mielenia mięsa. Elektrycznej maszynki. Takiej profi, że ho ho 🙂 No, a że przyjechali do mnie rodzice w odwiedziny (jutro w szkole grają lekko spóźniony „Dzień Babci i Dziadka”), to uznałem, że nie ma to jak z ojcem zjeść porządnego tatara.

Z tymże, w moim ulubionym mięsnym mieli dzisiaj tylko udziec wołowy, nawet ligawy nie było, nie wspominając o świeżej polędwicy. Stąd pomysł na maszynkę. Czyli nie taki tatar jakiego lubię najbardziej, tylko taki przemielony. Solidnie przemielony z 9 razy.

Do tego na ostro, z papryczkami jalapeno no i moimi ulubionymi do tatara śledzikami anchois. Wyszedł fajny. Bardzo delikatny, dzięki wielokrotnemu mieleniu. Praktycznie prawie jak pasta. Zjedliśmy z tatą nasze solidne porcje w tempie króliczym 🙂 Także polecam serdecznie!

PS

Nie pytajcie już proszę o to. Tak zdjęcia robię na szybko, przed zjedzeniem, moim daniom nie robię sesji zdjęciowej, ponieważ są one do spożycia (taki jest główny cel ich przygotowania), nie do fotografowania 😉

Metryczka:

Czas przygotowania: 20 minut

Dla ilu osób: dla 2 osób

Ile ma kalorii: trzeba spytać KaTarzynę 😉

Składniki na tatara z udźca wołowego na ostro (bardzo ostro):

  • 450 gram udźca wołowego w kawałku
  • 2 żółtka jaja kurzego
  • 16 piklowanych papryczek jalapeno (ze słoika, one są na plasterki krojone, chodzi o 16 plasterków)
  • słoiczek śledzików anchois w oleju
  • 3 duże szalotki
  • sól
  • czarny mielony pieprz
  • oliwa z oliwek 

Przepis na wołowego tatara z anchois i papryczkami jalapeno:

Mięso bardzo dokładnie umyłem i wyczyściłem (w sensie wyciąłem) z tłuszczu i błonek. Najpierw zmieliłem samo mięso w maszynce do mielenia na najmniejszym nożu 5 razy. Następnie zmieliłem kolejne 4 razy dodając w czasie mielenia pokrojoną na kawałki szalotkę. Tak przygotowane (zmielone) mięso przełożyłem do wysokiej miski.

Pokroiłem drobno papryczki jalapeno i śledziki anchois. Dodałem do miski z mięsem, solidnie popieprzyłem i lekko posoliłem, dodałem też łyżkę oliwy z oliwek i dwa żółtka jaja kurzego. Wszystko bardzo dokładnie wymieszałem rękami na jednolitą masę. Spróbowałem, czy tatar jest dobrze przyprawiony. I voila. Tatar z udźca wołowego gotowy.

Robię go zupełnie niż mój klasyczny i najulubieńszy tatar z polędwicy wołowej, ponieważ miałbym chyba problem z poszatkowaniem mięsa z udźca wołowego. Polędwica jest jednak znacznie kruchsza.

No ale danie gotowe. Smacznego!

.
baner_eboka

ostry-tatar-wolowy

tata-z-anchois-i-papryczkami-jalapeno

jak-przygotowac-tatar

tatar-z-udzca-wolowego-na-ostro

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273