Pewnie nie raz zastanawialiście się jak przygotować surówkę dokładnie taką jak podają do kebaba. No to już wiecie 🙂
Chociaż tak naprawdę to nie wiem czy ona faktycznie jest taka sama, bo dawno nie zdarzyło mi się jeść kebaba, tak po prostu. Czyli tak zupełnie z pełną jasnością umysłu. Wydaje mi się, że do takiego szybkiego, przyzwoitego mięsa z indyka a la kebab idealna. Pasuje w punkt, jest łatwa do przygotowania i nie wymaga zbyt wielu składników.
Dlatego jeśli marzycie czasem o prymitywnym daniu a la z budki z kebabem, polecam. Szczególnie, że służę również przepisem na gyrosa (a la kebab) z grilla.
Metryczka:
Czas przygotowania: 10 minut
Dla ilu osób: dla dwóch
Ile ma kalorii: prawie nie ma
Składniki na surówkę z kapusty pakińskiej:
- pół małej kapusty pekińskiej
- pół dużej ogórka świeżego
- 3 małe pomidorki
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka mielonej czerwonej słodkiej papryki
- pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- szczypta soli
- łyżeczka oliwy z oliwek
Przepis na surówkę do kebaba:
Liście z połowy niedużej kapusty pekińskiej dokładnie umyłem i osuszyłem. Pokroiłem w wąskie paski i przełożyłem do miski. Połową dużego ogórka zielonego pokroiłem w kostkę. Pomidory również pokroiłem w kostkę. Warzywa przełożyłem do miski z kapustą.
W szklance wymieszałem śmietanę, oliwę z oliwek, przyprawy i zgnieciony i drobno pokrojony ząbek czosnku. Dokładnie wymieszałem. Tak przygotowanym dipem zalałem warzywa i dokładnie wymieszałem.
Surówka z kapusty pekińskiej gotowa. Idealnie komponuje się z kebabem, czy gyrosem. Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Gyros (czyli mięso jak z kebaba) z grilla
- Cukinia z grilla
- Lekkie sajgonki
- Dip czosnkowy
- Ośmiornica smażona z pomidorkami
- Makaron z włoskim sosem pomidorowym
- Jedwabisty hummus z kolendrą
- Makaron z pesto z roszponki