Surówka z kapusty pekińskiej do kebaba

Pewnie nie raz zastanawialiście się jak przygotować surówkę dokładnie taką jak podają do kebaba. No to już wiecie 🙂

Chociaż tak naprawdę to nie wiem czy ona faktycznie jest taka sama, bo dawno nie zdarzyło mi się jeść kebaba, tak po prostu. Czyli tak zupełnie z pełną jasnością umysłu. Wydaje mi się, że do takiego szybkiego, przyzwoitego mięsa z indyka a la kebab idealna. Pasuje w punkt, jest łatwa do przygotowania i nie wymaga zbyt wielu składników.

Dlatego jeśli marzycie czasem o prymitywnym daniu a la z budki z kebabem, polecam. Szczególnie, że służę również przepisem na gyrosa (a la kebab) z grilla.

Metryczka:

Czas przygotowania: 10 minut

Dla ilu osób: dla dwóch

Ile ma kalorii: prawie nie ma

Składniki na surówkę z kapusty pakińskiej:

  • pół małej kapusty pekińskiej
  • pół dużej ogórka świeżego
  • 3 małe pomidorki
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka mielonej czerwonej słodkiej papryki
  • pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • szczypta soli
  • łyżeczka oliwy z oliwek

Przepis na surówkę do kebaba:

Liście z połowy niedużej kapusty pekińskiej dokładnie umyłem i osuszyłem. Pokroiłem w wąskie paski i przełożyłem do miski. Połową dużego ogórka zielonego pokroiłem w kostkę. Pomidory również pokroiłem w kostkę. Warzywa przełożyłem do miski z kapustą.

W szklance wymieszałem śmietanę, oliwę z oliwek, przyprawy i zgnieciony i drobno pokrojony ząbek czosnku. Dokładnie wymieszałem. Tak przygotowanym dipem zalałem warzywa i dokładnie wymieszałem.

Surówka z kapusty pekińskiej gotowa. Idealnie komponuje się z kebabem, czy gyrosem. Smacznego!

baner_eboka

surowka-z-kapusty-pekinskiej

surowka-a-la-kebab

surowka-z-kapusty-pekinskiej-do-kebaba

surowka-do-kebaba

kebabowa-surowka

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273