Risotto z dynią

Potrzebowałem zrobić sobie szybko, pożywny i smaczny obiad. W lodówce prawie pustka, ale był kawałek dyni, marchewka, śmietana. Ryż w zasadzie mam zawsze. Więc padło na risotto. Chociaż na ile to jest przepis na prawdziwie włoskie risotto, to aż tak to ja się nie znam.

Domyślam się jednak, że riso to pewnie ryż, a t to to sobie każdy może dodać. Więc to jest ryż i to to. A to to, to dynia, marchewka, szalotka i takie tam różne, o czym przeczytacie niżej.

No tak, czyli jeśli nawet nie włoskie, to jest to polskie ryż i to to. Tylko, jakbyście kiedyś przypadkiem pojechali do Włoch, to nie zamawiajcie tam w ten sposób risotto, bo to raczej nie jest poprawna wymowa 😉

Mój, co muszę zaznaczyć, nie jest typowo włoski na pewno dlatego, że nie miałem w domu takiego fachowego ryżu do risotto, tylko plebejski basmati. Stąd na zdjęciach widać lekką ściemę 😉

Wracając do przepisu. Mimo, że to danie dość szybkie, to jednak mocno angażujące. Ponieważ ryż musi stopniowo wchłaniać wodę z bulionu, co wiąże się z staniem i pilnowaniem go jak nad małym dzieckiem. Ale, chociaż wydaje się, że to danie wybitnie banalne, to wynagradza swoim smakiem. Dobre risotto, tak mi się wydaje, powinno być delikatne i kremowe. Trochę jak dobry śmietanowy sos z napęczniałym ryżem.

No może trochę przesadziłem. Polecam!

Metryczka: 

Czas przygotowania: 40 minut

Dla ilu osób: dla jednej

Ile ma kalorii: nie rii tylko kaloryż

Składniki na szybkie, wegańskie risotto:

  • 4 cm kawałek średniej dyni
  • dwie szklanki bulionu (ja niestety przygotowałem z kostki warzywnej)
  • 1 mała marchewka
  • 1 cebula szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3/4 szklanki ryżu (najlepiej do risotto, ale ja nie miałem użyłem basmati)
  • czarny mielony pieprz
  • łyżeczka gałki muszkatołowej 
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 5 dkg parmezanu (jeśli nie macie, możecie zrobić bez)

Przepis na włosko polski obiad:

Najpierw przygotowałem warzywa. Obraną dynie, marchewkę, cebulę i czosnek pokroiłem na drobne części. Wrzuciłem do przystawki szatkującej mojego blendera i poszatkowałem na drobne kawałeczki. Przełożyłem do miski.

Przygotowałem dwie szklanki bulionu, po prostu dzieląc kostkę warzywną na pół i zalewając każdą z połówek w osobnej szklance wrzątkiem. Dokładnie wymieszałem i odstawiłem.

Na patelni rozgrzałem oliwę z oliwek (około dwóch łyżek) i wsypałem poszatkowane warzywa. Podsmażyłem lekko na średnim „ogniu” (u mnie 5 w skali 1- 10 na kuchni indukcyjnej).

Kiedy warzywa puściły trochę soków, na patelnię wsypałem ryż. Dokładnie wymieszałem i podsmażyłem około 3 minut. Po tym czasie zalałem pierwszą szklanką bulionu.

Ryż musi stopniowo wchłaniać wodę z bulionu, dlatego dobre risotto wymaga cierpliwości i niemal prawie nieustającego mieszania. Kiedy ryż wchłonął pierwszą szklankę, przyprawiłem danie solą i czarnym mielonym pieprzem. Zalałem drugą szklanką bulionu.

Znów mieszałem i gotowałem na niewielkim ogniu aż do całkowitego wchłonięcia wody przez ryż. Na koniec dodałem 2 łyżki gęstej śmietany, trochę włoskiego startego parmezanu i łyżeczkę gałki muszkatołowej. Dokładnie wymieszałem. Danie gotowe. Smacznego!

baner_eboka

risotto-z-dynia

risotto-z-dynia-marchewka

proste-risotto-wegetarianskie

szybkie-risotto

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273