Puree z selera

Chodziło za mną to puree. No i wychodziło.

W klasycznym przepisie, przynajmniej tak mi się wydaje, warzywa po prostu się gotuje. Ja je ugotowałem w rosole. Nie wiem czy to sprawiło, że to puree było lepsze. Było ok.

Nie napiszę o nim nic więcej, bo jak już pewnie wiecie dzisiaj po raz pierwszy spisuje przepisy na prymitywną hurtem z weekendu. No i mi jeszcze dwa ciekawsze zostały, które zostawiam sobie na deser.

Hm, chociaż w sumie to deser, jogurt z kiwi, wpisałem pierwszy.

Tłumaczy mnie jedynie to, że dla Prymitywnej Kuchni, nie ma deseru bez mięcha.

Puree polecam, godnie zastępuje ziemniaki do obiadu.

Metryczka: 

Czas przygotowania: 5 minut

Czas gotowania: co najmniej godzina (ja gotowałem w rosole, więc około 2 godzin)

Dla ilu osób: to jest porcja, która starczy dla 2 – 3 osób

Ile ma kalorii: jeśli to ma kalorie to „a to feler, westchnął seler”

Składniki na coś zamiast ziemniaków do obiadu (do tego z selera):

  • 1 duży seler
  • 1 duża pietruszka
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • czarny mielony pieprz
  • sól

Przepis (rzecze seler):

Selera i pietruszkę ugotowałem na miękko w rosole. Kiedy były gotowe, przerzuciłem do wysokiego naczynia od blendera. Widelcem rozgniotłem i dodałem oliwę i przyprawy do smaku.

Wszystko dokładnie zmiksowałem blenderem. Danie gotowe. Nieźle, co? Smacznego 🙂

baner_eboka

puree_z_selera_1

puree_z_selera_2

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273