Chodziło za mną to puree. No i wychodziło.
W klasycznym przepisie, przynajmniej tak mi się wydaje, warzywa po prostu się gotuje. Ja je ugotowałem w rosole. Nie wiem czy to sprawiło, że to puree było lepsze. Było ok.
Nie napiszę o nim nic więcej, bo jak już pewnie wiecie dzisiaj po raz pierwszy spisuje przepisy na prymitywną hurtem z weekendu. No i mi jeszcze dwa ciekawsze zostały, które zostawiam sobie na deser.
Hm, chociaż w sumie to deser, jogurt z kiwi, wpisałem pierwszy.
Tłumaczy mnie jedynie to, że dla Prymitywnej Kuchni, nie ma deseru bez mięcha.
Puree polecam, godnie zastępuje ziemniaki do obiadu.
Metryczka:
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: co najmniej godzina (ja gotowałem w rosole, więc około 2 godzin)
Dla ilu osób: to jest porcja, która starczy dla 2 – 3 osób
Ile ma kalorii: jeśli to ma kalorie to „a to feler, westchnął seler”
Składniki na coś zamiast ziemniaków do obiadu (do tego z selera):
- 1 duży seler
- 1 duża pietruszka
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- czarny mielony pieprz
- sól
Przepis (rzecze seler):
Selera i pietruszkę ugotowałem na miękko w rosole. Kiedy były gotowe, przerzuciłem do wysokiego naczynia od blendera. Widelcem rozgniotłem i dodałem oliwę i przyprawy do smaku.
Wszystko dokładnie zmiksowałem blenderem. Danie gotowe. Nieźle, co? Smacznego 🙂
Zobacz podobne przepisy:
- Puree z dyni
- Stripsy z indyka (obiad dla dziecka)
- Zupa dyniowa z czerwoną soczewicą
- Gulasz z indyka z kaszą
- Pure z buraków
- Pęczak z warzywami i kolendrą
- Delikatne zielone pesto z pietruszki
- Sajgonki z mięsem