To będzie niezwykle krótki wpis, ponieważ pewna pani, w pewnym mieście, czy jakoś tak… No w każdym bądź razie najmądrzejsza pani od hummusu, napisała gdzieś (pewnie na swoim blogu kulinarnym, a jakże), że dobry hummus można zrobić tylko z moczonej ciecierzycy, a najlepiej to w ogóle moczyć ją w Tel Awiwie.
No bez wątpienia jak już moczyć to tylko w Tel Awiwie, jednak co do drugiego kompletnie się nie zgadzam. Da się zrobić jedwabisty, delikatny humus z ciecierzycy z puszki. Trzeba się tylko postarać, mieć wielkie chęci no i oddać temu hummusowi kawałek serducha (na pewno uczucia).
Więc nie przejmujcie się, jeśli nie macie ciecierzycy z puchy na pewno szybciej uzyskacie pycha żarełko. Polecam. W tej wersji z kolendrą, coby w potrawie zawrzeć trochę tego Tel Awiwu (skoro nie moczymy ;).
Metryczka:
Czas przygotowania: 5 minut
Dla ilu osób: dla 2 osób (taka konkretna porcja)
Ile ma kalorii: no bez żartów
Składniki na jedwabisty hummus:
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 łyżki pasty tahini
- 2 szczypty soli
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżej kolendry
- świeżo mielony czarny pieprz
- oliwa z oliwek
Przepis na hummus z kolendrą:
Do wysokiej miski przełożyłem ciecierzycę (wcześniej odlałem, a w zasadzie wylałem, prawie całą zalewę). Dodałem 2 łyżki pasty tahini, lekko posoliłem i dodałem dwa ząbki czosnku. Dokładnie ciecierzycę zmiksowałem blenderem, do uzyskania delikatnej, jedwabistej masy.
Dopiero wtedy zacząłem dolewać oliwy (około 2 łyżek) i dalej miksowałem. Następnie popieprzyłem i dodałem porwane, świeże gałązki kolendry. Wymieszałem łyżką. Hummus z kolendrą gotowy. Idealnie smakuje z bułką lub pitą. Smacznego.
Zobacz podobne przepisy:
- Hummus z pietruszką
- Hummus z zielonym pieprzem
- Hummus z suszonymi pomidorami
- Pęczak z warzywami i kolendrą
- Humus, czyli pasta z ciecierzycy (z puszki)
- Guacamole
- Cukinia z grilla
- Krewetki z grilla