Hummus z zielonym pieprzem

Bardzo mnie wzięła ochota na wołowinę z sosem z zielonego pieprzu. Stąd zakup zielonego pieprzu w zalewie. No i genialne bitki wołowe z zielonym pieprzem. Na słoiczku zobaczyłem jednak, że po otwarciu zielony pieprz trzeba zużyć w ciągu 5 dni. No więc musiał pojawić się też pomysł, jak ten pieprz wykorzystać inaczej.

Hummus wydał się do tego idealny, szczególnie, że jakoś dawno nie robiłem. No i tak powstał, pierwszy raz u mnie, takie dość ostry, bardzo wyrazisty. Typowa prymitywnie kuchenno improwizacja. Bez jakiegoś trzymania się standardów. Wyszedł perfekcyjnie. No więc polecam 🙂

Metryczka:

Czas przygotowania: 8 minut

Dla ilu osób: dla 2 – 3 osób

Ile ma kalorii: w hummus kalorii

Składniki na hummus z zielonym pieprzem:

  • puszka ciecierzycy (białej, taka zwykła puszka z 300 gram, w zalewie)
  • 2 łyżki tahini, czyli pasty sezamowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie (jeśli nie chcesz by było zbyt ostre, daj dwie albo półtora)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól

Przepis na świetny ostry dodatek do kanapek:

Ciecierzycę odsączyłem z zalewy (trochę zostawiając w puszce). Przerzuciłem do wysokiego pojemnika plastikowego (widać go zresztą na fotkach:). Dodałem 2 łyżki pasty sezamowej, 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżeczki zielonego pieprzu i 2 ząbki czosnku. Lekko posoliłem.

Wszystko dokładnie zmiksowałem blenderem, na kremową masę. Hummus z zielonym pieprzem gotowy. Smacznego!

 

baner_eboka

zieolny-pieprz-do-hummusu

hummus-zielony-pieprz

hummus-z-zielonym-pieprzem

hummus-pieprzowy

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273