Na dobranoc bardzo delikatny, prosty jak zwykle i trochę „zielony” przepis na hummus.
Bardzo ciekawe rzeczy można o hummusie przeczytać w polskiej wersji Wikipedii. Zobaczcie sami 🙂 Niestety nie ma tam ani grama informacji o tym, czy jest zdrowy. Słabo spisali się nasi wikipedyści. Na szczęście w innych zakątkach językowych, da się odczytać, że to przede wszystkim niezwykle cenne źródło żelaza i witaminy C.
Więc nie ma co się długo zastanawiać, tylko wmiatać hummus przez duże C. Polecam!
PS
Do tego w rzeczywistości nie dość, że znacznie lepiej wygląda, niż na moich zdjęciach, to jeszcze jest od nich o niebo smaczniejszy.
Metryczka:
Czas przygotowania: 5 minut
Dla ilu osób: o spokojnie dla 2 – 4 osób (w zależności jak im leży hummus:)
Ile ma kalorii: samo zdrowie, a jeśli nawet kalorie to na pewno polecane przez gwiazdy aerobiku
Składniki na hummus z pietruszką:
- 1 puszka ciecierzycy (w zalewie, taka standardowa)
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka świeżej zielonej pietruszki
- 1,5 łyżki pasty sezamowej (tahini)
- 1,5 łyżki soku z limonki
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- czarny świeżo mielony pieprz
- sól
Przepis na zielony, delikatny hummus:
Ciecierzycę odcedziłem (ale tak, żeby w puszce zostało trochę zalewy) i przełożyłem do wysokiego plastikowego naczynia. Dodałem dwa obrane i pokrojone na kilka kawałków ząbki czosnku, 1,5 łyżki pasty sezamowej, sok z limonki, oliwę z oliwek i pokrojoną na kilka części połowę pęczka świeżej zielonej pietruszki. Przyprawiłem odrobiną soli i czarnego świeżo mielonego pieprzu.
Wszystko dokładnie zmiksowałem blenderem. Hummus z zieloną pietruszką (który, jak widać na zdjęciach, wcale nie jest aż tak bardzo zielony) – gotowy. Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Hummus z zielonym pieprzem
- Jedwabisty hummus z kolendrą
- Hummus z suszonymi pomidorami
- Humus, czyli pasta z ciecierzycy (z puszki)