Na śniadanie był dzisiaj bardzo słodki twaróg, to obiad musiał być na ostro. Tak, wiecie słodko – ostro. Jak w życiu. Najlepiej 🙂 Mam ostatnio zgromadzony spory zapas suszonych pomidorów, więc uznałem, że warto te zasoby uszczuplić. Powstał kolejny zupełnie autorski przepis Prymitywnej Kuchni, z zielonym pesto, które można zrobić wg przepisu na pesto, albo po prostu kupić (u mnie dzisiaj kupiony, niestety;), suszonymi pomidorami, boczkiem. Do tego na białym winie. W samym środku dnia. Idealnie, i do tego na świeżej rukoli.
Czy mogę chcieć więcej?
Jak już pisałem ja mam dzisiaj dzień nieroba, więc danie, które można przygotować dosłownie w 15 minut. Do tego wyglądające, smakujące i sycące. Nic mi więcej nie potrzeba, przynajmniej na obiad. Ale za to kolacja… Czekam z niecierpliwością, by ten dzień zamknąć kształtną klamrą. I nie wiążcie tego kompletnie, z kształtnym moich brzuchem 😉 Polecam.
Metryczka:
Czas przygotowania: 15 minut
Dla ilu osób: 2 średniej wielkości porcje (więc w sam raz)
Ile ma kalorii: poszukajcie w Googlu („makaron kalorie”)
Składniki na prosty makaron z suszonymi pomidorami:
- 10 suszonych pomidorów (ja miałem z oleju)
- 10 dkg wędzonego boczku (chudego)
- 1 mała szalotka
- 4 łyżeczki zielonego pesto
- 3 łyżki białego wytrawnego wina (np. Chardonnay)
- 3 garście drobnego makaronu (ja miałem takie fajne małe kolanka, super pasują też do rosołu)
- 4 garście świeżej rukoli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z limonki
- świeżo mielony czarny pieprz
Przepis na szybki makaron na obiad:
Ugotowałem i odcedziłem makaron (dosłownie 3 – 4 minuty potrzebuje takie drobny, więc ekspresowo).
Rozgrzałem głęboką patelnie z dosłownie łyżeczką oliwy z oliwek. Wrzuciłem na patelnie pokrojony w wąskie paski boczek i wymieszałem. Suszone pomidory również pokroiłem w wąskie paski (wcześniej osuszyłem je z oleju na ręczniku papierowym) i dodałem na patelnie. Szalotkę pokroiłem w drobną kostkę i dodałem do boczku i pomidorów. Wszystko wymieszałem i na średnim „ogniu” (u mnie na indukcji 5 w skali 1 – 10) smażyłem 3 – 4 minuty, co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie lekko zwiększyłem „ogień” (z 5 na 6) i wlałem na patelnię 3 łyżki białego wytrawnego wina. Kiedy wina zaczęło odparowywać dodałem ugotowany wcześniej makaron i bogato przyprawiłem świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszałem i kiedy wina odparowało zdjąłem patelnię z „ognia”.
Dodałem 4 łyżeczki zielonego pesto i bardzo dokładnie wymieszałem. Gotowy makaron podawałem na talerzu wyłożonym świeżą rukolą, którą wcześniej polałem łyżeczką oliwy z oliwek i łyżeczką soku z limonki. Makaron wyłożony na rukoli jeszcze posypałem świeżo mielonym czarnym pieprzem. Danie gotowe. Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Makaron z pesto, serem Cambozola i rukolą
- Makaron z pesto z roszponki
- Pesto z rukoli
- Makaron z pesto z rukoli
- Makaron funghi
- Makaron z włoskim sosem pomidorowym
- Makaron z byle czym
- Zielone pesto