Ostatnio mam zupełną fazę na to właśnie pesto. Zupełnie inne od klasycznych, chociaż czy ja wiem czy to co nazywam klasyczne jest klasyczne? Przez wszystkich ukochana Wikipedia twierdzi, że to klasyczne jest z bazylii, z orzeszkami i oliwą. Więc chyba mam rację z tym zupełnie inaczej 🙂
Lubię to pesto nie tylko za prostotę. Lubię je przede wszystkim za niezwykła lekkość i za to, że idealnie pasuje do makaronu podawanego z delikatnie usmażonymi krewetkami. Cenię też za… cenę. Wszak nie ma w nim dość drogich orzechów czy to nerkowca (jak w tańszej wersji serwowanej u nas najczęściej z dyskontowych słoików) czy orzeszków piniowych.
Jednak przede wszystkim lubię ten smak świeżej pietruszki. No i niesamowity kolor. Ultra pesto wiosenne. Polecam.
Metryczka:
Czas przygotowania: około 5 minut
Dla ilu osób: wystarcza do makaronu na dwie osoby
Ile ma kalorii: jest tak lekka w smaku i przyjemna, że zapomina się o tym co oznacza słowo kaloria (a już na pewno kilokaloria)
Składniki na przepyszne zielone pesto z pietruszki:
- 1 pęczek zielonej pietruszki (idealna młoda np. taka sprzedawana w doniczce)
- kawałek parmezanu (około 2 – 3 dkg)
- 1 ząbek świeżego polskiego czosnku
- szczypta soli
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przepis na wiosenne zielone pesto bez orzechów:
Dobrze umyte listki pietruszki pokroiłem na drobno i przełożyłem do blendera (użyłem tej przystawki z ostrym nożem do rozdrabniania). Dodałem pokruszony parmezan i pozostałe składniki. Dokładnie zmiksowałem (ale nie przesadnie długo). Przełożyłem do miseczki i trochę polałem jeszcze oliwą z oliwek.
Zielone pesto z pietruszki gotowe. Można je dodawać do makaronów lub nawet zjeść solo. Smakuje wybornie. Smacznego 🙂
Zobacz podobne przepisy:
- Zielone pesto
- Pesto z rukoli
- Makaron z pesto z roszponki
- Makaron z zielonym pesto
- Spaghetti z sosem pomidorowym i pomidorkami koktajlowymi
- Makaron z pesto, serem Cambozola i rukolą
- Makaron z pesto z rukoli
- Spaghetti z zielonym pietruszkowym pesto z krewetkami