Proste leczo z czerwonej i zielonej papryki

To leczo, od leczo z żółtej papryki, różni się tym, że nie jest z żółtej papryki (tylko z czerwonej i zielonej) i wydaje mi się, że jest jeszcze prostsze od tamtego. Kompletny banał.

Jak to się u mnie często zdarza musiałem dokonać utylizacji zasobów lodówki, a że miałem aż 4 duże papryki, wybór był oczywisty. Raz ciach i miałem obiadokolację, a i na dzisiaj jeszcze zostało. Szybkie, proste, prymitywne danie, podkreślające miłość braterską pomiędzy narodami polskim i węgierskim. Czego chcieć więcej?

Jak już jestem przy przyjaźni polsko-węgierskiej, to pamiętam jak doprowadziła kiedyś do wrzucenia mnie w pełnym odzieniu (a przede wszystkim telefonem w kieszeni) do basenu. Na szczęście o czym już pisałem, nigdy będąc na Węgrzech nie jadłem tamtejszego leczo. Dzięki temu, nie wiążę tej historii bezpośrednio z daniem. W sumie to po co o niej pisałem? Hm. Nieważne, bo będzie wiersz (zapewniam Was, że po węgiersku się rymuje). Napisał go węgierski wieszcz narodowy Sándor Petőfi, zanim się urodził.

Balaton menni gyalog

Miután a pörkölt, ha te közé tartozik

Amikor neked, hogy az úticél

Egyen kezelt, Barátom!

Pewnie nie znacie węgierskiego, co? A leczo chce się jeść, no ładnie. Ok, tłumaczenie.

Przez Balaton stopą przejdziesz

Po gulaszu, jeśliś Węgier

Gdy zaś dotrzeć chcesz do celu

Zjadaj leczo, Przyjacielu!

Przepraszam za dzisiejszy wstępniak, ale mnie taki jeden z rana bardzo rozdrażnił i wena uciekła. Polecam leczo!

Metryczka: 

Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: około 1,5 godziny

Dla ilu osób: dla 4 osób

Ile to ma kalorii: ? zatkało mnie

Składniki na dwukolorowe leczo:

  • 2 duże czerwone papryki
  • 2 duże zielone papryki
  • 2 średniej wielkości cebule
  • laska (taka z 20 cm) kiełbasy wędzonej (dowolnej, byle za tłusta nie była)
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • łyżka soli
  • pół łyżeczki czerwonej ostrej mielonej papryki
  • łyżeczka cukru
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

Przepis (obieramy, kroimy i gotujemy):

Wszystkie warzywa obrałem i pokroiłem. Cebulę dość drobno, a papryki w paski i kwadraty nie większe niż 2 x 3 centymetry. W średnim garnku rozgrzałem oliwę i podsmażyłem na niej cebulę dodając łyżeczkę cukru. Kiedy cebula była już miękka dorzuciłem paprykę zieloną, wymieszałem i dodałem paprykę czerwoną (w zasadzie to nie będę ściemniał, kiedy cebula się smażył dopiero kroiłem paprykę, najpierw zieloną, a kiedy ta się smażyła, dopiero czerwoną). Wymieszałem.

Następnie pokroiłem w drobną kostkę kiełbasę i dorzuciłem do warzyw. Wymieszałem, chwilę podsmażyłem i dodałem 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Dokładnie wymieszałem, dodałem wszystkie przyprawy, znów wymieszałem i zalałem około dwoma szklankami wody. Wymieszałem.

Kiedy danie zaczęło się gotować zmniejszyłem „ogień” (u mnie w skali 1 – 10 z 6 do 3) i gotowałem około 1,5 godziny co jakiś czas mieszając. Danie gotowe. Podaje z ciemnym pieczywem z masłem. Smacznego!

baner_eboka

proste_leczo_z_czerwonej_papryki

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273