Klasyczne naleśniki

Dzisiaj na śniadanie mała zmiana. Zamiast pan cake, naleśniki. Takie bardzo klasyczne, z jednym wyjątkiem. Zamiast mleka, maślanka. Mleko przegrało z pragmatyzmem. Po protu maślanka została z wczorajszych placków, a karton mleka musiałbym otworzyć.

Ja sam raczej mleka nie używam, więc z kartonu użyta byłaby tylko szklanka. Pragmatyzm ponad wszystko. W kuchni, szczególnie prymitywnej 😉

Niestety, z tymi naleśnikami nie wiąże się żadna sucha historia, więc nie rozpiszę się. Po prostu polecam.

Aha, jeśli nie macie maślanki, to możecie zastąpić ją oczywiście zwykłym mlekiem.

Metryczka:

Czas przygotowania: 20 minut

Dla ilu osób: ze składników powstanie 9 naleśników o średnicy około 20 – 22 cm

Ile ma kalorii: MA KALORII

Składniki na naleśniki na maślance:

  • 3/4 szklanki maślanki (może być zastąpiona mlekiem, naleśniki wyjdą słodsze)
  • 3/4 szklanki wody mineralnej (niegazowanej)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajo kurze
  • szczypta soli
  • masło (na patelnie)
  • dodatki (u mnie: Nutella, twaróg, miód, gruszka)

Przepis na klasyczne naleśniki:

Jajo kurze rozbełtałem z misce. Dodałem szczyptę soli, mąkę i lekko wymieszałem. Wlałem maślankę i wodę. Dokładnie wymieszałem na gładkie i wodniste ciasto (widać na zdjęciu).

Smażyłem na patelni do naleśników, rozgrzewając kawałeczek masła (taki 1 cm na 0,5 cm) i rozprowadzając po całej patelni, po około 1 – 1,5 minut z każdej strony (najważniejsze, żeby naleśnik sam odkleił się od patelni i dało się go podrzucić, żeby się odwrócił na patelni).

Gotowe naleśniki zawijałem w rurki smarując wcześniej Nutellą i nakładając gruszkę (dla Ninki) i twarogiem z miodem (dla siebie:). Ale oczywiście możecie zrobić jak tylko lubicie. Smacznego!

baner_eboka

klasyczne-nalesniki

nalesniki-z-maslanki

ciasto-na-klasyczne-nalesniki

smazenie-nalesnikow

nalesniki

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273