Zupa mocno dyniowa (pomarańczowa)

To pomysł na przetworzenie dyni, która zaplątała się przypadkiem i nie rwała do gara. W sensie kupiłem, postawiłem i prawie zapomniałem. Na szczęście nie udało jej się rozłożyć, ale czas już był najwyższy, żeby przerobić ją całą.

Postanowiłem zaryzykować i z całości przygotować zupę. Oczywiście istniała obawa, że taka zupa będzie trochę mdła. Jednak za dużo dyni w zupie dyniowej, to niezdrowo. Pokombinowałem trochę (nie obyło się jednak bez curry, chociaż początkowo miałem nadzieje, że się uda) i wyszła bardzo pomarańczowa zupa, intensywnie dyniowa, ale na szczęście nie mdła.

Przyjemna w smaku, nawet dość delikatna. Mocno rozgrzewająca, więc idealna na chłodne dni, które pewnie się kiedyś zaczną. Polecam.

Metryczka:

Czas przygotowania: 40 minut

Dla ilu osób: spokojnie 4 – 5 porcji

Ile ma kalorii: nie ma kalorii, ma dyniorię 😉

Składniki na bardzo dyniową zupę:

  • 1 nieduża dynia hokkaido (moja ważyła mniej więcej 1,2 kg)
  • 1 jabłko
  • 1 średni burak
  • 2 ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 3 łyżeczki zielonej pasty curry
  • 3 cm kawałek imbiru
  • czarny mielony pieprz
  • sól
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 litr wody
  • grzanki przygotowane z bułki czosnkowej

Przepis na pomarańczową zupę:

Obrałem dynię (to znaczy najpierw wydłubałem ze środka pestki, a potem pokroiłem na kawałki i obrałem ze skórki). Pokroiłem w drobne paski i wrzuciłem do garnka. To samo zrobiłem z burakiem, jabłkiem, imbirem, ziemniakami i marchewką. Wlałem 3 łyżki oliwy z oliwek, posoliłem i dodałem 3 łyżeczki cukru. Smażyłem około 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Kiedy warzywa były podsmażone i powstała taka warzywna pulpa (widać na zdjęciu poniżej) zalałem litrem wody. Gotowałem około 20 minut. Po tym czasie na chwilę odstawiłem i zmiksowałem na gładki krem blenderem. Jeśli krem jest zbyt gęsty, można rozcieńczyć wodą.

Krem postawiłem jeszcze na „ogniu” i dodałem do smaku czarny mielony pieprz i 3 łyżeczki zielonej pasty curry. Dokładnie wymieszałem i gotowałem jeszcze z 3 – 4 minuty. Zupa z dyni gotowa, bardzo pomarańczowa.

Podałem ją z grzankami, które zrobiłem z bułki czosnkowej (ale nie takiej z masłem czosnkowym, tylko z kawałkami czosnku w środku i ziołową posypką na wierzchu). Po prostu pokroiłem ją w kostkę i wysuszyłem w piekarniku. Smacznego!

baner_eboka

 

zupa-z-calej-dyni

pomaranczowa-zupa

mocno-dyniowa-zupa

przygotowanie-zupy-z-dyni

zupa-mocno-dyniowa

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273