Zbliża się dość istotna data w działalności Prymitywnej Kuchni, ktoś wie jaka? Zostało 10 dni.
To pewnie czas, żeby zastanowić się, czy Prymitywna Kuchnia spełnia swoją rolę, czy prezentując przepisy na kaczki w sosie z cytrusów, czy właśnie pstrąga pieczonego w folii, faktycznie jest „łatwa i prosta dla faceta i leniwej baby”. Do tego z lekkością Grocholi.
Pytania, czy przypadkiem niebezpiecznie za blisko zbliża się do wytrawności Coelho? Jak myślicie?
Ale zostało jeszcze 10 dni. Na pewno będzie to czas refleksji. Czas spojrzenia na siebie i podsumowania, a raczej dodawania… wagi.
Czy warto? Na pewno przygotować szybko, prosto i aromatycznie świeżego pstrąga. Z kilku zaledwie składników, a jak dobrego. Polecam i dalej myślę. To już 10 dni.
Metryczka:
Czas przygotowania: 50 minut
Dla ilu osób: dla tylu ile przygotujesz pstrągów, składniki poniżej starczą na jedną, sporą rybę
Ile ma kalorii: ryby nie mają kalorii, tylko płetwy
Składniki na aromatycznego pstrąga:
- 1 duży świeży pstrąg (oczywiście wypatroszony)
- pół cytryny
- 1 ząbek czosnku
- garść świeżej zielonej pietruszki
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
Przepis na pstrąga z piekarnika:
Pstrąga bardzo dokładnie wymyłem. Wysuszyłem papierowym ręcznikiem.
Pietruszkę i czosnek drobno pokroiłem. Cytrynę pociąłem na cienkie plasterki, te pociąłem jeszcze na połówki.
Pstrąga w środku natarłem niedużą ilością soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wyłożyłem równomiernie czosnkiem, pietruszką i na koniec plasterkami cytryny. Szczelnie zawinąłem w folii.
Pstrąga włożyłem do płytkiej brytfanki i piekłem w temperaturze 185 stopni Celsjusza przez 25 minut. Po tym czasie wyjąłem pstrąga z piekarnika i otworzyłem folię aluminiową. Wstawiłem jeszcze do piekarnika na około 10 minut. Pstrąg z piekarnika gotowy. Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Nic nie znaleziono