Pałki kurczaka z rosołu

Wczoraj piątek 13.

Ugotowałem rosół na dzisiaj. Taki zwykły, nudny, na kurczaku. W zasadzie to na 8 podudziach (czyli 4 kurczakach;), które przerobiłem na pieczone pałki z kurczaka. Stąd ten iście prymitywny przepis. Nic więcej mi się nie chciało. W ogóle to mało mi się chce.

Przede wszystkim to nie chce mi się pisać więcej, więc będzie to chyba najkrótszy do tej pory wpis na prymitywnej. Tak po prostu. Któregoś musiało to trafić.

Metryczka:

Czas pieczenia: 50 minut

Temperatura pieczenia: 200 stopni Celsjusza

Dla ilu osób: ile pałek masz w rosole (ja ugotowałem rosół na 8)

Ile ma kalorii: szczęśliwi kalorii nie liczą

Składniki na pieczone pałki z kurczaka:

  • 8 gotowanych podudzi z kurczaka (wcześniej ugotowałem na nich rosół)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 łyżka amerykańskiej whisky (wiecie pewnie jakiej)
  • sól

Przepis na miękkie podudzia z kurczaka:

Po ugotowaniu rosołu wyjąłem podudzia i przełożyłem do naczynia żaroodpornego (mogą być mokre, jeśli do naczynia wleje się trochę rosołu, nie szkodzi). Posypałem niewielką ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu, suszonym rozmarynem, delikatnie posoliłem, oblałem miodem (w miarę równomiernie), a do naczynia wlałem na spód 2 łyżki Jacka Danielsa.

Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni Celsjusza i piekłem 50 minut. Po tym czasie pałki z kurczaka z rosołu są gotowe. Smacznego!

baner_eboka

podudzia-pieczone

podudzia-pieczone-z-rosolu

palki-z-rosolu

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273