Wczoraj piątek 13.
Ugotowałem rosół na dzisiaj. Taki zwykły, nudny, na kurczaku. W zasadzie to na 8 podudziach (czyli 4 kurczakach;), które przerobiłem na pieczone pałki z kurczaka. Stąd ten iście prymitywny przepis. Nic więcej mi się nie chciało. W ogóle to mało mi się chce.
Przede wszystkim to nie chce mi się pisać więcej, więc będzie to chyba najkrótszy do tej pory wpis na prymitywnej. Tak po prostu. Któregoś musiało to trafić.
Metryczka:
Czas pieczenia: 50 minut
Temperatura pieczenia: 200 stopni Celsjusza
Dla ilu osób: ile pałek masz w rosole (ja ugotowałem rosół na 8)
Ile ma kalorii: szczęśliwi kalorii nie liczą
Składniki na pieczone pałki z kurczaka:
- 8 gotowanych podudzi z kurczaka (wcześniej ugotowałem na nich rosół)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- świeżo mielony czarny pieprz
- 2 łyżka amerykańskiej whisky (wiecie pewnie jakiej)
- sól
Przepis na miękkie podudzia z kurczaka:
Po ugotowaniu rosołu wyjąłem podudzia i przełożyłem do naczynia żaroodpornego (mogą być mokre, jeśli do naczynia wleje się trochę rosołu, nie szkodzi). Posypałem niewielką ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu, suszonym rozmarynem, delikatnie posoliłem, oblałem miodem (w miarę równomiernie), a do naczynia wlałem na spód 2 łyżki Jacka Danielsa.
Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni Celsjusza i piekłem 50 minut. Po tym czasie pałki z kurczaka z rosołu są gotowe. Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Pieczone pałki z kurczaka w miodzie
- Rosół
- Kurczak z piekarnika pieczony w solnej skorupie
- Kurczak na szpinaku
- Pierś kurczaka a la gyros
- Filet z indyka w pomidorach
- Gyros z kurczaka
- Kurczak z pędami bambusa