Makaron z pesto z rukoli

Jak już pisałem w poście z przepisem na pesto z rukoli, mam dziś intensywny dzień i potrzebowałem zjeść coś szybko i lekko. Piotr zasugerował makaron z pesto i tuńczykiem. Za tuńczykiem z puchy nie przepadam, szczególnie takim z pesto. Stek z tuńczyka, o tak. Ale nie z puchy.

No ale skoro Piotr już mnie nakierował, to postanowiłem zrobić bardzo proste danie. Dosłownie 14 minut od wlania wody do garnka na makaron, do podania na talerz. I smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda.

Metryczka:

Czas przygotowania: 14 minut

Dla ilu osób: to wersja dla jednej osoby

Ile to ma kalorii: kluchy, to kluchy, na pewno znają słowo kilokaloria

Składniki na makaron z pesto z rukoli:

  • Dwie garstki makaronu (użyłem penne rigate, czyli wąskie rurki; z dwie garstki)
  • Pesto z rukoli zrobione własnoręcznie (po kliknięciu dostaniecie przepis)
  • Grana padano (pokrojone na niewielkie płatki)
  • Szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • Garść świeżej rukoli
  • 6 pomidorków koktajlowych

Przepis (miksowanie):

Do osolonej gotującej się wody wrzucam makaron penne. Zanim się ugotuje (mam na to około 10 minut), robię pesto z rukoli z tego przepisu). Kiedy jest gotowe, odcedzam makaron, a garnek w którym się gotował wycieram papierowym ręcznikiem, żeby nie stracił temperatury. Kiedy makaron schnie, kroję ser grana padano na wąskie płatki, a pomidorki koktajlowe na ćwiartki.

Makaron przerzucam do garnka, w którym się gotował. Dokładam dużą łyżkę pesto z rukoli. Dokładnie mieszam. Dorzucam pokrjone pomidorki koktajlowe i jeszcze raz mieszam. Na talerz, na którym będę podawał danie wykładam garść świeżej rukoli. Na nią układam makaron z pesto. Na makaron kładę płatki z sera oraz posypuje delikatnie mielonym czarnym pieprzem. Danie gotowe. Smacznego!

baner_eboka

makaron_z_zielonym_pesto

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273