Jak już pisałem w poście z przepisem na pesto z rukoli, mam dziś intensywny dzień i potrzebowałem zjeść coś szybko i lekko. Piotr zasugerował makaron z pesto i tuńczykiem. Za tuńczykiem z puchy nie przepadam, szczególnie takim z pesto. Stek z tuńczyka, o tak. Ale nie z puchy.
No ale skoro Piotr już mnie nakierował, to postanowiłem zrobić bardzo proste danie. Dosłownie 14 minut od wlania wody do garnka na makaron, do podania na talerz. I smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda.
Metryczka:
Czas przygotowania: 14 minut
Dla ilu osób: to wersja dla jednej osoby
Ile to ma kalorii: kluchy, to kluchy, na pewno znają słowo kilokaloria
Składniki na makaron z pesto z rukoli:
- Dwie garstki makaronu (użyłem penne rigate, czyli wąskie rurki; z dwie garstki)
- Pesto z rukoli zrobione własnoręcznie (po kliknięciu dostaniecie przepis)
- Grana padano (pokrojone na niewielkie płatki)
- Szczypta mielonego czarnego pieprzu
- Garść świeżej rukoli
- 6 pomidorków koktajlowych
Przepis (miksowanie):
Do osolonej gotującej się wody wrzucam makaron penne. Zanim się ugotuje (mam na to około 10 minut), robię pesto z rukoli z tego przepisu). Kiedy jest gotowe, odcedzam makaron, a garnek w którym się gotował wycieram papierowym ręcznikiem, żeby nie stracił temperatury. Kiedy makaron schnie, kroję ser grana padano na wąskie płatki, a pomidorki koktajlowe na ćwiartki.
Makaron przerzucam do garnka, w którym się gotował. Dokładam dużą łyżkę pesto z rukoli. Dokładnie mieszam. Dorzucam pokrjone pomidorki koktajlowe i jeszcze raz mieszam. Na talerz, na którym będę podawał danie wykładam garść świeżej rukoli. Na nią układam makaron z pesto. Na makaron kładę płatki z sera oraz posypuje delikatnie mielonym czarnym pieprzem. Danie gotowe. Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Makaron z zielonym pesto
- Pesto z rukoli
- Sałatka z rukoli z grzankami
- Wstążki z krewetkami i szpinakiem
- Makaron z pesto, serem Cambozola i rukolą
- Spaghetti z sosem pomidorowym i pomidorkami koktajlowymi
- Szybki makaron carbonara
- Makaron z chorizo i szpinakiem