Kaczka w sosie z borowików

Wczoraj była kacza pierś z sosem dość egzotycznym, a dzisiaj prawie takie samo danie, ale chociaż też z domowymi gnocchi, jednak w sosie bardzo rodzimym, mocno aromatycznym, dość ciężkim, kalorycznym, ale o niewybrednych walorach smakowych. Bez specjalnego rozpisywania się dzisiaj, bo z lekka padam, przedstawiam:

pierś z kaczki w sosie z borowików

Dodam jedynie, że wybitnie prosta. Sos, być może prymitywny aż nader. Skonstruowany przy pomocy kostki bulionowej, ale z prawdziwymi suszonymi borowikami (nie liczcie, że zbierałem, stety kupnymi), sporą ilością śmietany i podkreślającą smak świeżą zieloną pietruszką. Polecam.

Metryczka:

Czas przygotowania: 40 minut

Dla ilu osób: zależy ile zrobisz piersi z kaczek (sos starczy na 2 – 4 porcje)

Ile ma kalorii: kilo kwalorii

Składniki na kaczkę z sosem grzybowym:

  • 1 pierś z kaczki (ze skórą)
  • 5 suszonych borowików
  • 4 łyżki 18% gęstej śmietany (ja użyłem Zott)
  • 1 kostka (bulion) rosół wołowy
  • 1 szalotka
  • świeża zielona pietruszka (jedna większa gałązka)
  • czarny mielony pieprz
  • sól
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • gnocchi (jako dodatek, możesz zrobić domowe wg przepisu na gnocchi)

Przepis na pyszną pierś z kaczki:

1. Przygotowanie sosu z borowików:

a) Do rondelka wrzuciłem kostkę rosołową wołową i zalałem 2/3 szklanki wrzącej wody. Wymieszałem, tak żeby się dobrze rozpuściła.

b) Dodałem 5 sporych kawałków suszonych borowików i gotowałem na średnim ogniu około 10 minut.

c) Po 10 minutach, kiedy grzyby zrobiły się już miękkie, do szklanki z 4 łyżkami śmietany dodałem kilka łyżek gotującego się bulionu z grzybami i wymieszałem. Wszystko wlałem do garnka z bulionem i grzybami i dokładnie wymieszałem.

d) Pod rondelkiem zmniejszyłem ogień tak, żeby sos lekko tylko bulgotał.

e) Szalotkę i świeżą zieloną pietruszkę drobno pokroiłem i dodałem do sosu. Przyprawiłem czarnym mielonym pieprzem.

f) gotowałem na niewielkim ogniu, nie dłużej niż 20 minut, tak żeby sos odparował i się zagęścił. Po tym czasie sos z borowików jest gotowy.

g) Jednak w związku z tym, że ja miałem gnocchi z dnia poprzedniego, wrzuciłem je około 6 minut przed końcem gotowania sosu, żeby się podgrzały.

2. Przygotowanie kaczki (na grillu elektrycznym, jeśli chcesz przygotować na patelni, zobacz ten przepis na pierś z kaczki):

a) Wymyłem pierś z kaczki, osuszyłem i przyprawiłem z dwóch stron solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Skórę ostrym nożem naciąłem w kratkę.

b) Grilla rozgrzałem na największą moc i położyłem pierś z kaczki stroną skóry (kaczkę zacząłem przygotowywać tak 12 minut po rozpoczęciu przygotowania sosu).

c) Po 8 minutach przewróciłem na drugą stronę i grillowałem 6 minut. Przewróciłem znowu na stronę ze skórą i jeszcze smażyłem 2 minuty.

d) Pierś ściągnąłem z grilla i zawinąłem w folię aluminiową na 10 minut.

e) Po 10 minutach wrzuciłem jeszcze stroną skóry na 3 minuty na grilla.

f) Po 3 minutach zdjąłem z grilla, wyciąłem skórę (tak niestety, kto chce mieć bardziej tłuste danie może zostawić) i pociąłem pierś na grube plastry. Kaczka gotowa.

Kaczkę podałem z gnocchi z sosem borowikowym (w związku z tym, że moje były podgrzewane w sosie, były nim przyjemnie przesiąknięte). Polałem ją pozostałym sosem. Danie jest wyborne. Smacznego!

baner_eboka

piers-z-kaczki-w-sosie-borowikowym

piers-z-kaczki-w-sosie-z-prawdziwkow

piers-kaczki-z-grilla

prosty-sos-z-borowikow

kaczka-w-sosie-borowikowym

Zobacz podobne przepisy:

Komentarze

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273