Skąd u mnie takie dziwo. W zasadzie to średnie dziwo, tylko nazwa dziwaczna. Nie dajcie się zmylić, to też nie literówka. To nie jest tarta. Przynajmniej taka jaką znacie z innych przepisów, zrobiona na cieście z toną masła. Tarte flambee to coś a la pizza z sosem śmietanowym.
Jednak też nie do końca pizza, ponieważ bez drożdży. Ciasto jest chrupiące, do tego bardzo cienkie. Z wybitnie prostym, aczkolwiek wyjątkowo smacznym sosem. Jeśli lubicie pizze z sosem śmietanowym na pewno Wam będzie smakowało. Idealne na szybką kolację. Polecam.
Metryczka:
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 18 minut
Temperatura pieczenia: 250 stopni Celsjusza
Dla ilu osób: 2 osób (powstają dwa spore placki, ale jak to na obiad albo porządną kolację, to po jednej na osobę, jeśli traktowane jako przekąska to spokojnie dla 4 – 6 osób)
Ile ma kalorii: jak stąd do Alzacji
Składniki na tarte flambee:
- 200 gram mąki pszennej
- 125 ml wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- 2 spore cebule
- 200 gram wędzonego boczku
- 200 gram śmietany 18% (do zupy, czyli jeden mały kubeczek)
- szczypta czarnego pieprzu
Przepis na danie z Alzacji:
Do miski wsypałem mąkę, dodałem szczyptę soli i oliwę. Zalałem wodą i wymieszałem łyżką. Następnie zacząłem wyrabiać ręką. Kiedy składniki się połączyły wyciągnąłem z miski i wyrobiłem miękkie, elastyczne ciasto. Nie powinno się kleić.
Gotowe ciasto przeciąłem na dwie części i rozwałkowałem z każdej dwa spore placki. Mają być cieniutkie. Przełożyłem na wysmarowane (w zasadzie to przetarte) oliwą blachy.
Cebule i boczek pokroiłem w kostkę i przełożyłem do miski. Dodałem śmietanę i trochę czarnego mielonego pieprzu i dokładnie wymieszałem.
Piekarnik rozgrzałem do 250 stopni i kiedy był już rozgrzany na każdy z placów wyłożyłem po połowie przygotowanego sosu flambee z cebuli i boczku. Od razu wstawiłem do piekarnika i piekłem około 18 minut. Ciasto musi być chrupiące, a boki lekko zarumienione. Smacznego!
Zobacz podobne przepisy:
- Pizza z sosem śmietanowym ze szparagami
- Placki ziemniaczane
- Najprostsza pavlova
- Smażona kapusta włoska
- Gyros z kurczaka
- Perfekcyjny kremowy sos pieczarkowy (np. do makaronu)
- Surówka z marchewki
- Gulasz z indyka z kaszą